Onderzoek doen

Zelf onderzoek doen in de studieruimte in Hoogezand kan op afspraak tijdens de openingstijden. Een bezoek aan het Historisch Archief Midden-Groningen is gratis. Bij uw eerste bezoek wordt u als bezoeker ingeschreven. U bent verplicht zich te legitimeren. Bij alle volgende bezoeken dient u zich aan te melden. In de studieruimte kunt u een medewerker of dienstdoende vrijwilliger vragen stellen. Via hen kunt u ook de gewenste archiefstukken opvragen. In slechte staat verkerende stukken worden niet ter inzage gegeven. Ook worden archiefstukken waarvan microfiches en scans aanwezig zijn, niet meer ter inzage gegeven.

Onze collectie wordt bewaard in het depot in Hoogezand. Bij archiefonderzoek staat u een aantal hulpmiddelen ter beschikking, zoals het archievenoverzicht en archiefinventarissen, die zowel in papieren als digitale vorm raadpleegbaar zijn. Daarnaast zijn er microfiches en hebben wij een kleine bibliotheek. Deze is inmiddels deels online doorzoekbaar. De beeldcollectie en een deel van de krantencollectie is alleen via de aanwezige computers of op een door u meegebrachte laptop, tablet of smartphone raadpleegbaar.

In principe zijn onze archieven en collecties openbaar. Soms zijn er beperkingen op de openbaarheid, bijvoorbeeld wanneer een archief privacygevoelige informatie over nog levende personen bevat.

Een reservering voor de studiezaal maken

Via de knop op de homepage kunt u gemakkelijk een reservering maken voor uw bezoek aan de studiezaal. Dit kunt u doen tot 48 uur van tevoren. Zo hebben wij de tijd om de door u aangevraagde stukken te verzamelen en klaar te leggen. Alleen na reservering kunt u bij ons terecht.

In het reserveringssysteem kiest u gemakkelijk de gewenste datum en een van de tijdsloten. Om iedereen de kans te geven om langs te komen, kunt u per dag per persoon maar één reservering maken. Voer vervolgens uw gegevens in en geef uw reden van bezoek aan. Komt u onderzoek doen en weet u al welke stukken u in wilt zien? Geef dat dan aan in het betreffende veld. Tip: kijk van te voren op onze website eens in de inventarissen, wellicht vindt u daar al een aantal nummers van archieven of documenten die u nodig heeft.