Recepten van vroeger

Je hoeft tegenwoordig maar op een knopje te drukken en er rollen duizenden recepten uit je computer, telefoon of tablet. Zet de tv maar aan en daar heb je het kookkanaal. We kijken even terug in de kranten van vroeger wat voor recepten er destijds werden klaargemaakt. Wellicht weer nieuwe inspiratie voor in de keuken?

Kent u Dr. Oetker alleen maar van de pizza's? Het eerste recept is van 1926, ook toen gebruikte men al producten van Dr. Oetker voor in een lekkere cake. Het tweede recept is uit 1932 voor het maken van een tulband. Het derde recept is uit 1937 voor een vlugkokende gortmout.


 Recept cake 1926  Recept tulband 1932  Recept gortmout 1937 

De volgende drie recepten zijn uit een tijd waarin meer geimproviseerd moest worden. Er was sprake van schaarste en helaas waren de producten die je wilde eten niet altijd beschikbaar. Het eerste recept stamt uit 1941 en is een recept voor rozebotteljam. Het tweede en derde artikel bevatten recepten uit 1945. In het tweede artikel twee nagerechten gemaakt met bloem, poffert en bloemvla. Er wordt nog even bijgezet dat het een artikel voor de vrouwen in huis is, die bereiden immers het eten. Het derde artikel bevat een recept voor bereiding van eipoeder.


 Recept rozenbotteljam 1941  Recept poffert bloemvla 1945  Recept eipoeder 1945

 Het eerste recept hieronder is van 1949. Hier zie je duidelijk de invloed van een andere cultuur in ons eten, het recept is voor gort goreng. Het eerste Chinese eethuis in Nederland stond er overigens al in 1920. Het tweede recept stamt uit 1952, iets wat in deze tijd niet veel genuttigd meer wordt: gebakken varkensnieren. Het laatste recept is van iets recentere aard, van 1989. Een feestelijk einde met kruidige rosbief.


 Recept gort goreng 1949  Recept varkensnieren 1952  Recept rosbief 1989

 

Publicatiedatum: 27 juli 2020
Auteur: Rachel Hiemstra