Voetbal in Midden-Groningen: volkssport nummer 1
Hoogezand-Sappemeer
Sappemeer: de eerste clubs in Midden-Groningen
Geen sport is zo populair als voetbal. In Groningen is men er al vroeg bij met voetbal. Eén van de eerste voetbalverenigingen in Nederland is Trap Raak uit Sappemeer. De vereniging wordt waarschijnlijk opgericht in 1889. Het clubje staat onder leiding van de heren Van Brakel en Meerkerk. Beide heren hadden al enige ervaring in het voetbal opgedaan in hun voormalige woonplaatsen Rotterdam en Kampen. In 1899 komt uit Trap Raak de vereniging Hermes voort. Al is het niet helemaal duidelijk of Hermes nou een nieuwe club is of de nieuwe naam voor Trap Raak. Vanaf 1904 doet Hermes voor het eerst mee aan de competitie.
Op de eerste foto: Hermes omstreeks 1904/1905. Eén van de oudste foto's genomen bij de wedstrijd tegen Eendracht met v.l.n.r.: R. Sasker, E. de Haan, J. Jongman, B. Jansen, R. Kliphuis, J. Landman, A. Smid, B. Rijkens, K. Rijkens en T. van Dijk.
Op de tweede foto het team Hermes 1 (1910). Boven v.l.n.r.: O. Bosma (grensrechter) , H. Landman, Grimme, G. Veenma, J. Spakman, R. Coops. In het midden v.l.n.r.: Bulthuis, R. Kliphuis, D. Kuitse. En voor v.l.n.r.: R. Groenwoud, B. van Ekeren en D. Postma.
Inmiddels zijn er dan in Sappemeer nog twee clubs actief: Eendracht en Concordia. Concordia voor de jongere jongens. Deze club wordt uiteindelijk opgenomen bij Eendracht. Vanuit deze vereniging ontstaat in 1909 de Sappemeerster Voetbal Vereniging (SVV).
Een fusie
Niet veel later komen er besprekingen op gang om beide clubs te laten fuseren. Hoogezand-Sappemeer is te klein om twee clubs met een sterk team in de hoogste klasse in stand te houden. Deze fusie gaat echter niet zomaar door. Struikelblok zijn de clubkleuren. Hermes wil rood-geel niet opgeven voor de nieuwe kleuren blauw-geel. Vrijwel alle spelers hadden namelijk al dure gebreide truien in rood-geel. Nadat SVV akkoord gaat met de handhaving van het Hermes-tenue is de fusie vanaf juli 1911 een feit. HSC wordt de nieuwe naam: Hermes SVV Combinatie. Tot 1918 is de thuisbasis Sappemeer. Men speelt afwisselend op een veld aan de Slochterstraat, het veld achter hotel Struvé en op een veldje aan de Stationsstraat. In datzelfde jaar nog wordt overgestapt op een nieuw veld, het nieuw aangelegde sportterrein in het Westerpark te Hoogezand, achter Instituut Hommes.
Op de eerste foto uit 1912 het tweede team van HSC met v.l.n.r. staand: ?, Roggen, Kraai, E. Bos., knielend: E. Harkema, H. Schomaker, M. Meerkerk en zittend: H. Brust, A. Schildkamp, K. Frey. H. Banus, J. Smit.
Op de tweede foto een spelmoment uit de voetbalwedstrijd Hoogezand - HSC in 1952 met v.l.n.r.: Rienus Aten, Appie Neperus en Be Huizing. Eindstand 2-1.
Meer clubs worden opgericht
Ook de buurtclub Vitesse maakt gebruik van het veld in het Westerpark. Bij deze club zitten voornamelijk oud-leden van HSC. De club gaat in het seizoen 1920-1921 op in HSC. Maar in 1922 wordt de club toch heropgericht. Omdat de naam Vitesse al eerder gebruikt werd in Arnhem, wordt de naam veranderd in V.V. Hoogezand.
Op de eerste afbeelding een elftal van Vitesse (voorloper van de voetbalvereniging Hoogezand). Van links naar rechts, staande: scheidsrechter J. Albronda, H. Knip, E. Brummer, H. Smit en H. Aaldring (in burger kleren). Geknield: M. Gooyert, P. Vos, J. Jongman en A. Wever. Zittend: Jac Smit, P. v.d. Bosch, Johan de Jonge en H. Nijboer. Opname gemaakt toen er gespeeld werd tegen de plaatselijke katholieke club DOS aan het Guitpad te Martenshoek. Op de achtergrond de Spoorstraat-Noord.
Op de tweede afbeelding een spelmoment uit een wedstrijd in de jaren tachtig van de voetbalvereniging Hoogezand tegen een onbekend team.
Ook in de rest van de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer ontstaan verschillende voetbalverenigingen.
Op 16 oktober 1921 ontstaat de voetbalvereniging in Westerbroek, die in 2021 haar 100-jarig bestaan vierde. Er wordt hier overigens al vanaf 1906 gevoetbald, maar op dat moment nog niet georganiseerd. Ze gebruiken de naam Sparta en spelen - in wit shirt met rood kruis - met twee elftallen tegen teams uit de omliggende dorpen. De naam Sparta wordt bij de oprichting van de voetbalvereniging in 1921 in eerste instantie aangehouden. Het tenue verandert wel naar rood-geel gestreept. Zelfs de doelpalen zijn bijpassend rood-geel geblokt geschilderd en midden op de lat staat de naam Sparta. Omdat clubs die niet aangesloten zijn bij de Groninger Voetbalbond (GVB) niet tegen clubs mogen spelen die wel zijn aangesloten, voelt Sparta zich in 1923 genoodzaakt zich aan te sluiten bij de GVB. Omdat er al een club bestaat met de naam Sparta wordt de naam gewijzigd in Voetbalsportvereniging Westerbroek (V.V. Westerbroek). Er wordt dan gespeeld aan de Bokkelaan. Nu speelt men in het sportpark aan de Nevelslaan.
Een groepsportret van alle leden van de voetbalvereniging Westerbroek ter gelegenheid van de viering van het 25-jarig bestaan.
Ook Foxhol voegt zich in 1930 bij de voetbalclubs in onze gemeente. In het voorjaar van 1930 is er een vergadering in café Lammerts over het oprichten van een voetbalclub. Dit wordt F.V.V., met J. Simons als voorzitter, J. Lambeck als secretaris, E. Broekema als penningmeester en J. Benedick en G. Draayer als bestuursleden. Van het veld aan de Woldweg naast de molen verhuist men naar het terrein van scheepswerf Fikkers. Vanaf het seizoen 1930-1931 start F.V.V. in de 2e klasse van de GVB, het jaar daarna worden ze kampioen. De vereniging groeit met de jaren en in 1973 wordt besloten te verhuizen. Binnen het dorp is dit niet mogelijk, vandaar dat ze verhuizen naar de Julianastraat in Hoogezand, waar ze drie velden tot hun beschikking hebben, een oefenveld, eigen kleedkamers en een kantine.
Op de eerste afbeelding het eerste elftal van Voetbalvereniging FVV tijdens het seizoen 1930-1931. Staand v.l.n.r.: scheidsrechter F. Levie, E. Kanter, A. Bergman, H. Imbos, M. van Sloten, R. Klopping, J. Klunder en J. Simons (met hoed). Gehurkt v.l.nr.: K. van Sloten, P. Messchendorp, D. Pot, J. Lambeck en J. de Bruijn. Op de achtergrond huizen aan het Kattegat, later K. Nieboerweg.
Op de tweede afbeelding een wedstrijdmoment van FVV-HSC met v.l.n.r. Fred Stevens (HSC), Henk van Gennep (HSC), onbekend en Jan Blijham (FVV). Uitslag 0 - 1. Het doelpunt werd gescoord door Peter Lambeck (ingevallen voor Fred Stevens) in de laatste minuut.
In Sappemeer ontstaat ook een club, de katholieke vereniging Kwiek (1930), die haar thuiswedstrijden op Sportpark De Kalkwijck speelt.
In Kiel-Windeweer is in de jaren dertig ook een club actief. Van 1933 tot 1937 speelt daar de club V.I.O.S. (Voetbal Is Ons Streven). Na de oorlog ontstaat daar een nieuwe club die helaas in 2020, na 74 jaar, opgeheven wordt.
Op de eerste foto een groep jonge voetballers in 1930, mogelijk de voorlopers van de R.K. v.v. Kwiek, op het oude sportpark van Sappemeer. Eerste rij, v.l.n.r.: R. Fransen, H. Gibcus, V. Vroom, W. Scholtens en H. Ruding. Tweede rij: B. Scheen, J. Scholtens, Siemers Kerstholt, P. Helmers. Derde rij: H. Vroom, K. Nieland, Duurkens, Wilbrink, A. Roozen.
Op de tweede foto een team van de voetbalvereniging Kiel-Windeweer ui 1968.
In de jaren zestig komt er onder andere in Foxhol een grote groep Molukkers te wonen. Uit deze groep ontstaat in 1974 een eigen voetbalclub: AC PASH. De meeste spelers zijn afkomstig uit de Molukse wijk in Foxhol, aangevuld met enkelen van elders uit de provincie. PASH is een verwijzing naar de eilanden en plaatsen waar de Foxholster Molukkers oorspronkelijk vandaan kwamen toen zij in 1951 gedwongen naar Nederland werden verscheept. De club wordt na een jaar of vijf weer opgeheven.
Later, op 10 februari 1988, wordt de voetbalclub HS ‘88 opgericht, een zaterdagvoetbalvereniging. Zij spelen in het sportpark De Kalkwijck in Hoogezand, in de kleuren paars en wit. Bijzonder aan deze club is dat er ook aandacht is voor jongens en meiden met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Het is bij dit G-voetbal niet belangrijk dat iedereen de spelregels even goed kent. Samen bewegen en plezier hebben is een stuk belangrijker.
Op de eerste foto het kampioenselftal van de Ambonezenclub AC PASH, omstreeks 1975. Boven v.l.n.r.: Trienko Klunder, Max Mataheru, Eddy Hiariej, Scotty (Farmsum), Max Manuhutu, persoon uit Hoogkerk, Michel Latupeirissa.Voorste rij: Coenraad Kiewes, Theo Hiariej, Frans Mataheru, Bram Souisa, Jan Hiariej, Dave Latupeirissa, Souisa.
Op de tweede foto een spelmoment uit een wedstrijd van HSC tegen HS '88. V.l.n.r. ?, Broekema, Platje (doelman), ?, Vegter, ?, B. Broekema, ?.
Menterwolde
Zuidbroek en Noordbroek
Voetbal in Zuidbroek: voetballen op militaire kistjes
Het voetbalverleden van Zuidbroek gaat terug tot vlak na de eerste wereldoorlog, op 10 september 1919. Voetbalclubs schieten als paddenstoelen uit de grond. Nu wordt voetbal echt binnen alle lagen van de bevolking populair.
In Het Oude Rechtshuis wordt de eerste bijeenkomst gehouden voor iedereen die wil meewerken om te komen tot oprichting van een nieuwe voetbalclub: V.v. Zuidbroek. Er wordt een bestuur gevormd van J. ten Berge, G. Luinge, L. Schreuder en A. Stukje. Er wordt één elftal geformeerd en de belangrijkste attributen die de club bezit zijn dan een bal en doelpalen. De spelers spelen in rode trui met witte kraag en manchetten en een zwarte broek. Later veranderen de kleuren. Voetbalschoenen heeft op dat moment nog vrijwel niemand. De meeste spelers voetballen op militaire kisten of gewone hoge schoenen. De schoenmaker voorzag hun schoenen van versterkte neuzen en noppen en zo waren ze klaar om op te spelen.
In eerste instantie speelt men op het veldje van landbouwer Toxopeus, later vindt men een veldje ten westen van voormalig villa Vredenburg, dat gratis wordt afgestaan door Burgemeester Siemens. Al snel wordt dit het veldje tegenover villa Vredenburg, het terrein naast bakker Meerman. Daarna verhuist men naar de plek waar ook nu nog het Z.N.C.-terrein gevestigd is, het terrein aan de Heiligelaan.
Van het spelen op het 'kaalverkampke' tot Sportvereniging Noordbroek
De voetbalclub van Noordbroek ontstaat uit de voetballende Noordbroeksters op het ‘kaalverkampke’ bij de boerderij van Nanno Siert Huisman. Hier speelden de twee zoons van Huisman (Onno en Tjark), een Ten Have (uit Zuidbroek), twee broers Van Cingel (uit Nieuw-Scheemda), Jurren Dreeuws, Jan Schuurman en nog een aantal anderen.
Omstreeks 1924 ontstaat uit dit groepje de voetbalclub Noordbroek. Ze spelen ‘achter de gracht’ aan het ‘piepke’, achter de boerderij van Van der Zwaag (later Eppens). Daarnaast speelt men in die tijd op een veld in ‘het Zuiden’, aan de Zuideromweg. Uiteindelijk wordt de club opgeheven, vermoedelijk zijn er financiële problemen of een te klein aantal leden.
Begin jaren dertig voetballen er ook een aantal jongens uit Noordbroek voor een club genaamd OVO (Onder Vrienden Opgericht). Ze spelen achter café Drent aan de Eideweg in Siddebuursterveen. Ze zijn niet aangesloten bij de GVB.
Omstreeks 1933/1934 benaderen een paar van de leden van OVO een paar Noordbroekster ingezetenen om een officiële vereniging op te richten. Zo ontstaat Rood-Wit. J.P. Bloemhof is voorzitter, L. Tuin secretaris en J.C. Vos penningmeester, aangevuld met K. Drent en Klaassens. Een eigen terrein heeft men nog niet meteen. Alle wedstrijden worden buiten het dorp gespeeld. Op 7 oktober 1934 worden de eerste thuiswedstrijden gespeeld op een terrein gehuurd van landbouwer Reint Huisman, aan de Hoofdweg in het noorden van het dorp. Het veld voldoet amper aan de voorgeschreven afmetingen, het is erg smal, maar het zorgt ervoor dat er weer in Noordbroek kan worden gevoetbald.
Eind 1935 verhuist men naar het veld in het zuiden, waar daarvoor ook de v.v. Noordbroek speelde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stopt Rood-Wit te bestaan. In 1945 wordt er ter gelegenheid van de bevrijding nog een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tussen Noord- en Zuidbroek op het sportterrein aan de Heiligelaan. Noordbroek verliest. Na de Tweede Wereldoorlog begint men opnieuw onder de naam: Sportvereniging Noordbroek.
Zuidbroek en Noordbroek gaan samen verder
Na de Tweede Wereldoorlog gaat het spelniveau omhoog en begin jaren vijftig komt het idee om de krachten tussen Noord- en Zuidbroek te bundelen.
Op 23 juli 1951 vindt er een gecombineerde buitengewone algemene ledenvergadering plaats van de Sportverenigingen van Noord- en Zuidbroek. Op deze vergadering wordt het definitieve fusiebesluit genomen. Voetbalvereniging Z.N.C. ontstaat, met als begindatum 23 juli 1951. Z.N.C. staat voor Zuidbroek – Noordbroek – Combinatie.
J. Boomsma wordt de eerste voorzitter, Th. Lenting en H. Alkema worden secretaris, J. Smit penningmeester. G. Jonker, K. Sijpkes en F. Roelfsema nemen ook zitting in het bestuur.
Even wordt er in zwart-wit gespeeld, maar al snel wordt dat groen-wit.
Muntendam: van Vrouwenhaters tot vv. Muntendam
In het dorp Muntendam wordt ook voor het ontstaan van de voetbalclub in 1926 al op diverse plaatsen gevoetbald. Uit een aantal clubjes, zoals Wodan – De Vrouwenhaters en UNA ontstond de vv. M.V.C.
Ze spelen op verschillende terreinen, zoals de polder De Wiede, in het ‘Veen’, aan de Legeweg (op de grens van Muntendam en Zuidbroek) en op de plek waar de meeste Muntendammers voetballen, in de ‘Daale’. Vv. Wodan speelde daarvoor op het veld van de korfbalvereniging Voorwaarts. Dit terrein lag achter Hotel Ridderbos.
Sander Hoving, Mattheus Jager en Jan Pater zijn de mannen van het eerste uur van M.V.C.. Lange Sainje (Sander) is de voorzitter, secretaris en penningmeester en Tais Jager (Mattheus) is de bode voor het innen van de contributie.
In die tijd is er nog geen sprake van uniforme voetbalkleding. De spelers hebben verschillende kleuren shirts aan en de één speelt in korte en de ander in lange broek. De clubs werden destijds nogal vaak snel weer opgeheven.
Nadat Sander Hoving de club in de stad Groningen heeft aangemeld, treedt M.V.C. onder de naam vv. Muntendam in 1927-1928 toe aan de Oostelijke 2e klasse van de GVB. Noordbroek verovert dat jaar het kampioenschap.
In de jaren dertig wordt binnen de verenigingen ook gestart met een jeugdafdeling.
Een spelmoment in het speljaar 1990-1991 van v.v. Muntendam tegen HSC. HSC wordt hier kampioen. Op de foto Duzink van HSC in gevecht met de keeper.
Meeden: koustront en mozzen
Ook in Meeden ontstaat in de jaren twintig van de vorige eeuw een voetbalclub. Op 1 augustus 1929 wordt de v.v. Meeden opgericht in café Lesterhuis. De contributie beslaat destijds een stuiver (5 cent) per week. De club wordt opgericht door Hendrik Geukens, Jan Idema en M.K. Lesterhuis. Zij zijn al een tijdje lid geweest van v.v. Muntendam, maar besluiten in 1929 hun eigen club te beginnen. Ze spelen op een mooi stuk weiland van de heer B.M. Takens, tegenover de boerderij. Natuurlijk is dit speelveld niet zoals de velden die we nu kennen. In de zomer is er heel wat werk om het veld voor de wedstrijd ‘van alle koustront te zuiveren’. Koeienvlaai gemist? Dan kan het wel eens voorkomen dat een speler na een ‘sliding’ soms anders van kleur weer overeind komt. Ook de molshopen (mozzen) moeten ‘even slicht streken worden’. De club speelt in zwart-wit.
Na veel horten en stoten komt ‘De Vereniging Sportterrein Meeden’ (De V.S.M.) van de grond. Die doet er alles aan om de sport in het geheel, en ook het voetbal, te stimuleren.
Slochteren
Ook in de voormalige gemeente Slochteren ontstaan aan het begin van de 20ste eeuw de eerste voetbalclubs. Al in 1914 lezen we over het oprichten van een club. Uit VIOD in Harkstede ontstaat de Voetbalvereniging Harkstede (1928). Twee jaar daarvoor beginnen de Woldjer Boys in Schildwolde die vanaf 1941 verder gaan onder de naam SGV. VV Siddeburen speelt in sportpark Ewensborg en wordt opgericht in 1935. Vier jaar later, in 1939, volgt de Voetbalvereniging Froombosch, die hun thuisbasis in Sportpark Froombosch hebben. Over Harkstede en Schildwolde leest u hieronder meer.
Harkstede: een gulden inleg en 50 cent per maand contributie
Al in 1914 vinden we een advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden met een eerste poging om een voetbalclub op te richten in Harkstede-Scharmer. Het duurt echter nog 14 jaar voordat de eerste echte voetbalclub v.v. HSVV wordt opgericht. Op 8 september 1928 is het zover voor de club die zich huist in Harkstede. Al is er eerder al wel een club geweest die VIOD (Voetballen Is Ons Doel) heette, maar deze was niet aangesloten bij de voetbalbond. De nieuwe club ontstaat uit VIOD. Iets meer dan een maand later wordt de naam HSVV veranderd in Harkstede, omdat er waarschijnlijk al een club was met dezelfde naam. Het eerste bestuur bestaat uit voorzitter Alje Bats, secretaris Eltje Zandstra, penningmeester Anne Staal sr. en David Doornbosch. Harm Bakker zorgt voor het materiaal en P.J. Wouda wordt aangesteld als consul. Ze spelen in een groen schillerhemd met wit schild met monogram, een zwarte broek en kousen. Als lid betaal je een gulden inleg en vijftig cent per maand als lid en dertig cent als aspirant-lid. Ondersteunende leden dragen minimaal een gulden bij.
Er wordt gespeeld achter café Centraal, voor de boerderij van Mulder. Ze beginnen met twee elftallen aan de competitie. In het begin zijn de sportieve prestaties matig. Gek genoeg spelen ze in de oorlogsjaren een stuk beter. Ze kunnen in die tijd echter niet promoveren.
Schildwolde: van Woldjer Boys tot SGV
In november 1926 vinden we een inschrijving van de voetbalclub de Woldjer Boys bij de Groninger Voetbalbond. In 1941 krijgt de club financiële problemen en ook de oorlog speelt parten. Daarom wordt er dat jaar toenadering gezocht tot de Schildwolde Gymnastiek Vereniging. Woldjer Boys wordt opgeheven en fuseert met SGV. Op 1 mei 1941 ontstaat zo de afdeling voetbal binnen de SGV. In 1943 doet men al een poging om het sportveld aan te pakken, maar vanwege de oorlog strandt deze poging. In 1948 pakt men dit weer op. In het jaar 1950 heeft de vereniging voor volksvermaken (eigenaar van het sportcomplex) de beschikking over een trainingsveld, een voetbalveld en een trapveldje voor de jeugd. In 1964 wordt het sportcomplex eigendom van de gemeente. Na aankoop van een stuk grond langs de Bouwmansgracht krijgt het complex zijn huidige grootte. Vanaf 1998 staat de voetbalvereniging S.G.V. op eigen benen, als de omnivereniging (waar ook gymnastiek, handbal en volleybal onder valt) wordt ontbonden.
Voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog is voor het voetbal een lastige tijd. Veel jonge mensen worden gedwongen naar Duitsland gestuurd om te werken, daarnaast zijn er natuurlijk de spelers van Joodse afkomst die naar de concentratiekampen worden afgevoerd. De N.V.B. besluit in het seizoen 1942-1943 toch een normale competitie te spelen. Ondanks de bezetting verloopt de competitie dat jaar vrij normaal. Dit seizoen speelt HSC zelfs tegen Ajax. Het wordt een zeer eervolle 2-0 nederlaag.
Ook in het volgende seizoen 1943-1944 wordt weer besloten een normale competitie te starten, ook al wordt reizen steeds moeilijker.
Bij v.v. Meeden stijgt het aantal leden in het seizoen 1943-1944. Men zoekt vertier in die voor iedereen moeilijke tijd. Maar ondanks dat had de vereniging het net zo moeilijk als anderen. Dhr. Tuin lapte de ballen op. Later gebeurde dit in Harlingen, waar een firma van een paar oude ballen één nieuwe kon maken.
In juni 1944 landen de geallieerden in Frankrijk en ook in ons land vinden oorlogshandelingen plaats. Van de competitie komt nu niets meer terecht. Op 3 september wordt nog wel de eerste ronde gespeeld voor de jaarlijkse competitie om de Groninger Dagbladbeker. In de maanden daarna ontbreekt het aan zowel mogelijkheid als lust om überhaupt te voetballen.
Voor vv. Muntendam is de bezettingsperiode een lastige tijd. Sportkleding, ballen en schoeisel zijn bijna niet meer te verkrijgen. Ballen lapt ook deze club letterlijk op. Goede voetbalschoenen met een ijzeren punt zijn er niet meer en ook het vervoersprobleem speelt de club parten. Zo gaat men met de tandem naar Woltersum om daar voor de noodcompetitie te spelen. Af en toe kan er gebruik worden gemaakt van de auto met gasgenerator van de heer Panneman uit Ommelanderwijk. Natuurlijk is er sprake van grote druk en spanningen en ook de verplichte werken in Duitsland zorgen ervoor dat de belangstelling voor het voetbal afneemt. Het bestuur houdt echter wel stand en kort na de bevrijding lukt het hun de leden weer enthousiast te maken.
De periode van wederopbouw is een moeilijke tijd, maar uiteindelijk bloeit de vereniging weer op.
Ook HSC bloeit weer op na de oorlog. In het begin worden er veelal wedstrijden gespeeld ten bate van het fonds bestemd voor de slachtoffers van het oorlogsgeweld. Entreekaarten worden uitsluitend verstrekt tegen inlevering van lepels, messen, vorken et cetera.
De voetbalvereniging van Harkstede doet het voor de oorlog niet zo goed, maar gaat juist in de oorlog flink omhoog in niveau. Na de oorlog komt het voetbal moeizaam op gang, maar het niveau is wel degelijk omhoog gegaan. Harkstede speelt in het seizoen 1947-1948 voor het eerst onder de vlag van de landelijke KNVB.
Voetbal in Midden-Groningen
Ondertussen zijn er nog heel wat clubs actief in Midden-Groningen en wordt er nog altijd enthousiast gevoetbald. Zo zijn nu nog actief: Voetbalvereniging Hoogezand, Voetbalvereniging Harkstede, Voetbalvereniging Froombosch, Voetbalvereniging SGV, Voetbalvereniging Siddeburen, Voetbalvereniging Meeden, Voetbalvereniging Muntendam, Voetbalvereniging vv ZNC, Voetbalsportvereniging Westerbroek, Voetbalvereniging Kwiek, Voetbalvereniging HSC, Voetbalvereniging HS ’88 en Voetbalvereniging FVV.
Publicatiedatum: 5 september 2022 Bronnen:
|