Uitspanning Staalstra in Harkstede

IJpe Staalstra en Geert Kwartje

Wie is er niet groot mee geworden? Uitspanning Staalstra, het café met hotel en speeltuin was in de hele omgeving bekend. Het etablissement, dat we vinden aan de Hoofdweg 31 in Harkstede, was in eigendom van de familie Staalstra. IJpe Staalstra maakte van zijn tuin een speeltuin. De tuin werd voorzien van zitjes tussen bloeiende heesters. Geert Staalstra, zoon van IJpe, werd ook wel Geert Kwartje genoemd. Deze bijnaam kreeg hij omdat hij wanneer je de speeltuin in wilde altijd vroeg: “heb je je kwartje al betaald?”


 Afbeelding van Uitspanning Staalstra met serre, links op de foto. Links op de foto Uitspanning Staalstra

Speeltuin voor jong en oud

Vooral na de Tweede Wereldoorlog kreeg de Uitspanning van Staalstra grote bekendheid in de hele provincie. Menig uitstapje of schoolreisje ging naar Harkstede. Achterop de fiets naar Harkstede of in de bus met je schoolklas. Hele busladingen kinderen, maar ook ouderen werden er afgezet. Ouderen zie ik je denken? Ja, alle leeftijden vermaakten zich in de speeltuin. Pakken wij het tegenwoordig helemaal verkeerd aan? Weg met de bingo en het klaverjassen? Moeten wij gewoon met ‘de ouden van dagen’, zoals bejaarden destijds genoemd werden, naar de speeltuin gaan, lekker zwieren en zwaaien in de draaimolen? Vroeger was dit de normaalste zaak van de wereld. IJpe Staalstra zette de koffiepotten op tafel en zelf nam hij plaats achter de piano om voor zijn gasten te spelen. Ook had hij een bijzonder orgel. De bejaarden in dit filmpje maakten een uitstapje naar Harkstede, en hebben het duidelijk naar hun zin.


 Advertentie van Staalstra uit 1939 voor een tuinconcert  Advertentie van Staalstra voor de speeltuin en een aantal evenementen uit 1949. Advertenties van Uitspanning Staalstra uit respectievelijk 1939 en 1949.

Van speeltuin tot dancing

De speeltuin was voorzien van allerlei ‘moderne speeltuigen’, zo vond je er onder andere een elektrische cakewalk, draaimolen en lachspiegels. Ook was er een bruggetje over het water en een dwaaltuin. Ernaast was een hertenkamp.

Staalstra was van alle markten thuis, niet alleen de elektrische speeltuin was in trek, maar ook het café-restaurant en de dancing waren een plek waar menigeen geregeld kwam. Er was een grote danszaal, waar jonge meisjes uit de wijde omtrek, tot aan Veendam, kwamen om te dansen. Was je nog geen danskampioen, dan kon je er ook danslessen volgen. Ook bands hadden de mogelijkheid hun muziek onder het publiek te brengen in de danszaal. Bovendien was er een toneelzaal en werden er elke woensdag boven films gedraaid. Staalstra was een plek waar eenieder zich kon vermaken en waar nieuwe vriendschappen en liefdes ontstonden.


 Afbeelding van Uitspanning Staalstra met links de ingang van de speeltuin met twee auto's ervoor geparkeerd. Uitspanning Staalstra, links de ingang van de speeltuin.

Hoofdweg 31 in Harkstede

Voordat Staalstra zich omstreeks 1905 op de locatie vestigde, zat aan de Hoofdweg 31 de bakkerij van Alting. Nadat de Uitspanning gesloten werd zat er op de locatie een kruidenierswinkel en ook Hotel Tammering heeft er een tijd gehuisd. Nu kennen we de locatie in Harkstede als Belga Fietsen.

 

Publicatiedatum: 17 september 2020
Auteur: Rachel Hiemstra

Bronnen: