Openluchtzwembad De Kolck in Meeden

Waterpret in Meeden

Aan de Badweg 23 in Meeden ligt al bijna 90 jaar lang openluchtbad ‘De Kolck'. Het is nog één van de weinige openluchtzwembaden in Oost-Groningen en trekt elk jaar mensen uit de omgeving voor een lekker (mid)dagje waterpret.

Het bevorderen van sporten in 1929

In 1929 besloot de ‘sportcommissie' dat sporten in de omgeving moest worden bevorderd en dat er sportaccomodaties nodig waren die daaraan voldeden. Op het faciliteitenlijstje stond ook een zwembad. De aanleg hiervan was een dure investering, maar vanwege de crisis van 1929-1930 werden er allerlei werkgelegenheidsprojecten gecreëerd, de aanleg van het zwembad in Meeden was één van deze projecten. In 1930 begon men met de aanleg, die men in 1931 voltooide. Op een zondag in juni 1932 opende het bad met een bescheiden zwemfeest. Het bestuur van het sportterrein had de zwemclubs ‘Thor' uit Wildervank en ‘de Otter' uit Winschoten uitgenodigd om demonstraties te geven en dat deden ze graag. Er was veel belangstelling bij de inwoners van Meeden, zo’n twee uur na de officiële opening waren er al zo'n 600 zwemmers en kijkers aanwezig. Het was geen slechte investering, want het openluchtbad is nog altijd in bedrijf en de Meedenaren zijn trots op hun zwembad en willen er graag in de toekomst van blijven genieten.

Beren op de weg

Dat de Meedenaren het behoud van De Kolck belangrijk vinden bewezen ze in 2012. De gemeente Menterwolde maakte bekend dat het bad mogelijk zou sluiten vanwege bezuinigingen. Het gemeentehuis was nog nooit zo vol geweest. De Dorpsraadcoöperatie had via een huis-aan-huis verspreidde flyer de dorpsbewoners opgeroepen om naar de vergadering te komen. Massaal, met zo'n 200 man, kwamen ze naar het gemeentehuis om te laten weten hoe ze over de mogelijke sluiting dachten. Twee maanden later staat het vast, het zwembad blijft in ieder geval in 2013 open. De Dorpsraadcoöperatie Meeden gaat het zwembad met vele vrijwilligers exploiteren. Hiervoor krijgen ze een gemeentelijke bijdrage van 65.000 euro, de helft van wat er eerder voor het zwembad was gereserveerd.

Ook in 2014 dreigde er weer een sluiting en wilde de gemeente stoppen met de financiering. Uiteindelijk besloot men om het bad in 2015 alsnog te ondersteunen. Ondertussen deed de gemeente onderzoek naar een compleet nieuw zwembad of de overkapping van De Kolck. We zij inmiddels weer wat jaren verder en kunnen nog altijd van De Kolck genieten.

Waterpret

Bij de opening van het zwembad in 1932 omschreef men het bad als volgt:

Het zwembad is ongeveer 56 meter lang en 30 meter breed. Het is verdeeld in een diep en een ondiep gedeelte. Aan de kant van het ondiepe gedeelte zijn een vijftiental kleedkamertjes en één grooter kleedlokaal gebouwd; ook is daar een buffet. Aan den anderen kant, bij het diepe gedeelte is een flinke springtoren geplaatst. De drie meter plank bevindt zich op een huisje, dat een pomp bevat die kan dienen voor waterverversching.

Openluchtbad De Kolck bestaat nu uit drie zwembaden. Een 25 meterbad, een instructiebad en een peuterbad. Bij het 25 meterbad zijn een hoge en lage duikplank te vinden. Om het zwembad is groen geplant. Daarnaast is er een grote zonne-/speelweide aanwezig. Hier vindt men voor de jeugd een klimhuis en een volleybalnet. Bovendien is er een kiosk waar men ijs, frisdrank en een beperkt aantal andere versnaperingen kan kopen. Wat de toekomst brengt? Wie zal het weten...

 

Heeft u een mooie afbeelding die dit verhaal kan ondersteunen, neem dan contact met ons op. U kunt uw foto doneren, uitlenen of enkel lenen voor dit artikel, uiteraard met bronvermelding. Bij voorbaat dank.

 

Publicatiedatum: 6 februari 2020
Auteur: Rachel Hiemstra

Bronnen: