Mirjam Salet: de eerste vrouwelijke burgemeester van Hoogezand-Sappemeer

Burgemeester of burgejuf?

Op 15 november van het jaar 2000 is het zover, Hoogezand-Sappemeer krijgt haar eerste vrouwelijke burgemeester. “Waarom heet de burgemeester geen burgejuf?”, vragen leerlingen van CBS De Hoeksteen zich af. “Vroeger waren het alleen mannen”, zegt burgemeester Salet.

Mirjam Salet wordt op 19 juni 1952 in Utrecht geboren. Voordat ze het vak van burgemeester op zich nam was ze van 1985 tot 1993 wethouder van de gemeente Gorinchem. In 1993 droeg ze voor het eerst een ambtsketen voor de gemeente ’s-Gravendeel. Mirjam Salet volgt in het jaar 2000 burgemeester Jaap Van der Linde op, die volgens VVD-fractievoorzitter H. ten Wolde toch wat verstarde de laatste jaren. Ze krijgt meteen een belangrijke klus, de ontvangst van Sinterklaas in Martenshoek.

Wat dreef Mirjam Salet naar Hoogezand-Sappemeer?

In haar eerste raadsvergadering zegt ze het volgende:

[… ] de verscheidenheid, de verschillende soorten mensen, de bedrijvigheid maar ook de grote werkloosheidsproblematiek en het feit dat er heel veel moet gebeuren […]. Ook stedelijkheid en landelijkheid tegelijk, […], dat maakt Hoogezand-Sappemeer een heel boeiende gemeente. Maar ook de woonomgeving, waarin recreatie en natuur soms in harmonie en soms vanuit een verschillende invalshoek, een grote rol spelen, maakt dit gebied heel aantrekkelijk.


 Burgemeester Salet en gedeputeerde T. Musschenga op de locomotief.  het huis waarin burgemeester Salet woonde aan de Noorderstraat 17 te Sappemeer.Afbeelding 1: in het kader van de introductie van de fluistertrein (door Rail Service Centrum Groningen te Veendam) krijgen genodigden een rondleiding op het station van Hoogezand. Burg. Salet en gedeputeerde T. Musschenga op de locomotief.
Afbeelding 2: het huis waarin burgemeester Salet woonde aan de Noorderstraat 17 te Sappemeer.

Twee ambtsketens

Vanaf juli 2004 heeft zij zelfs het privilege om te kunnen kiezen uit twee ambtsketens. De familie van oud-burgemeester Boekhoven kwam namelijk een tweede ambtsketen tegen in een oude brillenkoker van de beste man. Locoburgemeester Roelof Stäbler zei: “Ik vind haar deze keten veel beter staan.” In 2006 wordt Salet herbenoemd voor een nieuwe periode van zes jaar. De vreugde is echter van korte duur, want in januari 2007 besluit zij op te stappen voor een nieuwe baan als burgemeester van Spijkenisse, welke in 2015 opgaat in de gemeente Nissewaard. In 2019 stapt ze over naar de gemeente Gouda. Mirjam Salet wordt in Hoogezand-Sappemeer opgevolgd door Yvonne van Mastrigt.


 Eén van de ambtsketens van de gemeente Hoogezand-SappemeerEén van de ambtsketens van de gemeente Hoogezand-Sappemeer

Afscheid met een lied

Mirjam Salet werd gewaardeerd door het volk, maar ook door de gemeenteraad, het college en haar collega’s. Tijdens de laatste raadsvergadering in haar bijzijn neemt men afscheid met een lied. Een fragment:

[…]
Sinds november 2000, zit zij de raad voor,
ze hield ons goed in toom, dat hadden we snel door.
Streng doch rechtvaardig snoerde ze ons de mond,
al was het geluid weerbarstig en zong dat nog wat rond.
Twee keer een verkiezing gaf nieuwe leden in de raad,
veel andere mensen, maar Mirjam bleef paraat.
Voor de raadsexcursies werd de bus gepakt,
Reisleidster Mirjam; als lady “hooggehakt”!

En de zon die ging op, en de zon die ging neer,
de raad bleef maar praten, in Hoogezand-Sappemeer.
Maar voordat het licht werd, hebben ze ‘t gered…..
dankzij de leiding van MIRJAM SALET…
[…]

 

Publicatiedatum: 21 augustus 2019
Auteur: Rachel Hiemstra

Bronnen:

  • Notulen bijzondere vergadering Raad, afscheid van Burgemeester Mirjam Salet
    Gehouden op dinsdag d.d. 27 maart om 14.30 uur in het gemeentehuis te Hoogezand
  • Nieuwsblad van het Noorden 17 oktober 2000, blz. 11
  • Dagblad van het Noorden 8 juli 2004, blz. 3
  • Dagblad van het Noorden 5 juli 2006
  • Dagblad van het Noorden 18 januari 2007
  • Wikipedia
  • Notulen raadsvergadering 17 nov. 2000