De stinkbom van Martenshoek

Een knal klinkt

Winter 1944, een zaterdagnacht in november. Een vliegtuig blijft heen en weer vliegen boven Martenshoek. Een snerpend geluid gevolgd door een enorme knal klinkt vlak naast een blok van drie woningen aan de Smitslaan (nu Julianastraat). De vlieger heeft het voor elkaar gekregen om de bom precies in de gezamenlijke beerput van de drie huizen te gooien. Het is een grote ravage in de woningen en u kunt zich misschien wel indenken hoe alles eruit heeft gezien en vooral geroken! De scherven van de bom slaan in de beerput en dat heeft vermoedelijk de bewoners, de familie Eising, Heller en Tilman gered.

De halve trap was verdwenen

Anton Eising herinnert het zich nog. Een deel van de trap was verdwenen en toen de bewoners met moeite beneden kwamen zagen ze dat het gehele achterhuis verdwenen was. Een Duitse soldaat wachtte hen op en beval hen voor hem uit te lopen. Maar zo vlug als de soldaat er was geweest, zo snel was hij uit het zicht verdwenen. Men hoorde hulpgeroep. De soldaat was in de regenbak gevallen, waarvan het muurtje wat eromheen stond door de bom was weggeblazen. Anton en zijn vader hebben de soldaat, liggend op de grond (bezaaid met de inhoud van de beerput), uit de regenbak getrokken. Het huis van de familie was onbewoonbaar, maar gelukkig kregen ze onderdak in een huis van een ondergedoken spoorwegman.

Luchtoorlog

Boven Hoogezand-Sappemeer heerste een heuse luchtoorlog. Het noorden van ons land lag precies op de vliegroute van de Engelsen en Amerikanen naar de Noord-Duitse steden. Op vliegveld Eelde en Leeuwarden werden de vliegtuigen echter opgewacht door Duitse jagers die het vuur openden. Dit resulteerde in een groot aantal vliegtuigen, brandbommen en parachutes die de grond vonden in onze gemeente. Veel huizen en boerderijen brandden tot de grond af en nog altijd herinneren de graven van omgekomen vliegers en bewoners aan deze luchtoorlog.

Dit verhaal is gebaseed op een verhaal uit het boek: Hoogezand-Sappemeer tijdens de Tweede Wereldoorlog.


 De Smitslaan in westelijke richting, met links en rechts huizen. Links de ingang naar de veehouder annex melkboer Kielman.De Smitslaan (later Julianastraat) omstreeks 1940 in westelijke richting. Links de ingang naar de veehouder annex melkboer Kielman. De weg was oorspronkelijk eigendom van N.V. Kunstweg Maatschappij Smitslaan. Na de oorlog werd de weg overgenomen door de gemeente.

 

Publicatiedatum: 1 januari 2018
Auteur: Rachel Hiemstra