De stinkbom van Martenshoek

Winter 1944. Een vliegtuig blijft heen en weer vliegen boven Martenshoek. Een snerpend geluid gevolgd door een enorme knal klinkt vlak naast een blok van drie woningen aan de Smitslaan (nu Julianastraat). De vlieger heeft het voor elkaar gekregen om de bom precies in de gezamenlijke beerput van de drie huizen te gooien. Hierdoor was de schade aan de huizen beperkt, maar u kan zich indenken hoe alles eruit heeft gezien en vooral geroken!

Boven Hoogezand-Sappemeer heerste een heuse luchtoorlog. Het noorden van ons land lag precies op de vliegroute van de Engelsen en Amerikanen naar de Noord-Duitse steden. Op vliegveld Eelde en Leeuwarden werden de vliegtuigen echter opgewacht door Duitse jagers die het vuur openden. Dit resulteerde in een groot aantal vliegtuigen, brandbommen en parachutes die de grond vonden in onze gemeente. Veel huizen en boerderijen brandden tot de grond af en nog altijd herinneren de graven van omgekomen vliegers en bewoners aan deze luchtoorlog.

smitslaan1940
De Smitslaan (later Julianastraat) omstreeks 1940 in westelijke richting. Links de ingang naar de veehouder annex melkboer Kielman. De weg was oorspronkelijk eigendom van N.V. Kunstweg Maatschappij Smitslaan. Na de oorlog werd de weg overgenomen door de gemeente.