Olle Dikke

Jan Geerts Klunder (06-12-1818), ook wel ‘Olle dikke’ genoemd, was hoofd van de Westerschool te Sappemeer.
Meester Klunder hield wel van een glaasje. Als hij op huisbezoek ging bij de ouders van zijn leerlingen boden ze hem vaak een glaasje van het één of ander aan. Een tweede glas wilde hij fatsoenshalve niet accepteren, maar als het dan toch werd ingeschonken gaf hij met zijn kalken pijp de gewenste hoogte aan, waarbij hij voortdurend “ho… ho… ho nou!” riep. Maar dan zat het glaasje vaak al weer vol!


 Inschrijving in het bevolkingsregister van Jan Geerts Klunder als hoofd van zijn gezin (en leerling) in de Noorderstraat nr. 89.Inschrijving in het bevolkingsregister van Jan Geerts Klunder als hoofd van zijn gezin (en leerling) in de Noorderstraat nr. 89.

Op school kwam de deur van de toiletten destijds nog onhygiënisch in het klaslokaal uit. Als jouw bankje vlakbij de toiletten stond liet je het waarschijnlijk wel om een grote boodschap te doen!
Wanneer meester Klunder een paar knikkers van een leerling had afgenomen gooide hij deze vaak in het toilet. Althans, dat dacht hij! Meester was behoorlijk verziend en had een slim stel leerlingen. Wanneer hij de knikkers in het toilet wilde gooien stak een ‘varkensvangertje’ snel zijn pet tussen de meesters benen door om de knikkers zo weer op te vangen, zonder dat de meester het door had.


 Westerschool met het oude postkantoor en de voormalige onderwijzerswoning aan de Noorderstraat.  Een foto uit 1930 van een klaslokaal met leerlingen in bankjes in de Westerschool.
Afbeelding 1: Westerschool met het oude postkantoor en de voormalige onderwijzerswoning aan de Noorderstraat in 1970.
Afbeelding 2: Een foto uit 1930 van een klaslokaal in de Westerschool.

 

Publcatiedatum: 17 december 2018
Auteur: Rachel Hiemstra