Koninklijk bezoek

Op Koningsdag 2018 waren Koning Willem Alexander en Koningin Maxima te gast in de stad Groningen. Ook verschillende dorpen in Midden-Groningen hebben de afgelopen decennia een aantal keer koninklijk bezoek gehad.

Op 21 juni 1950 was heel Hoogezand-Sappemeer in feeststemming. Op de werf ‘Vooruitgang’ in Foxhol lag de 600-tons coaster, ‘de Mascotte’ te wachten op de aankomst van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Onder hartelijk gejuich, in het bijzijn van dit hoge bezoek, werd het schip te water gelaten. 

De voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer verwelkomt de Koningin en Prins nog verschillende malen. Negentien jaar later bijvoorbeeld, op 8 oktober 1969, opent Koningin Juliana het wooncentrum voor ouderen ‘De Reensche Compagnie’ in Hoogezand. Met het hijsen van de officiële De Reensche Compagnie vlag opent zij het wooncentrum voor ouderen.


 1950 Juliana en Bernard Afbeelding 1: De tewaterlating van de coaster Mascotte bij Scheepswerf Vooruitgang  Bezoek van Koningin Juliana en Prins Bernhard aan Hoogezand-Sappemeer, zittend in een auto.Afbeelding 1: De tewaterlating op 1 juni 1950 van de coaster Mascotte bij Scheepswerf Vooruitgang, aan de W.A. Scholtenweg, later Scheepswervenweg nr. 13. Bijgewoond door H.M. Koningin Juliana en Z.K.H. Prins Bernhard.
Afbeelding 2: Kerkstraat, ter hoogte van het pand van de familie Kroeze, gelegen tegenover het voormalige werkhuis (Kerkstraat nr. 267 ). Bezoek van Koningin Juliana en Prins Bernhard aan Hoogezand-Sappemeer.


 Bewoners op galerij ter gelegenheid van de opening door Hare Majesteit Koningin Juliana van 'De Reensche Compagnie'   Hare Majesteit koningin Juliana opent 'De Reensche Compagnie' door de vlag te heffen.Afbeelding 1: Bewoners op galerij ter gelegenheid van de opening door Hare Majesteit Koningin Juliana van 'De Reensche Compagnie' aan de Tak van Poortvlietstraat in Hoogezand tijdens haar bezoek aan Oost-Groningen. 
Afbeelding 2: Hare Majesteit koningin Juliana opent 'De Reensche Compagnie' aan de Tak van Poortvlietstraat in Hoogezand tijdens haar bezoek aan Oost-Groningen.

Ook de voormalige gemeente Slochteren ontvangt koninklijk bezoek. Zo bezoeken Prinses Beatrix en Prins Claus op 22 augustus 1979 tijdens een werkbezoek aan de provincie Groningen de gaslocaties bij Tjuchem en ‘Boei 12’ in Steendam. Twintig jaar later bezoekt dan Koningin Beatrix wederom de locatie in Tjuchem in het kader van modernisering van de gaslocaties in Slochteren. Weer tien jaar later, op 16 mei 2009 is Koningin Beatrix weer aanwezig vanwege de viering 50-jaar Groningen-gasveld. Zij onthult die dag ‘Het Slochter Molecule’ van kunstenaar Marc Ruygrok. Het kunstwerk was het eerste in Nederland dat in de middenberm van een snelweg werd geplaatst. De A7 werd voor de onthulling in beide richtingen afgezet, waardoor korte files ontstonden. 

Ook de Fraeylemaborg is een aantal keer reden voor bezoek, waaronder in 1985, 1998, 1999 en 2009. Zo opent Prinses Margriet op 27 februari 1998 de tentoonstelling over haar grootmoeder ‘Een Schoone doch Zware Taak, De Jonge Wilhelmina op weg naar de troon’. Op 25 maart 1992 was Prinses Margriet ook al met Pieter van Vollenhoven in Froombosch om het officiële startsein te geven van het fruitbomenproject bij de familie Hiemstra aan de Hoofdweg.


 Officiële start van het fruitbomenproject in Froombosch. De Burgemeester, Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven planten de eerste boom.1992: Officiële start van het fruitbomenproject in Froombosch.