Ingesneeuwd in 1979

Een storm steekt op

In de winter van 1979 werd weer eens duidelijk dat we niet opgewassen zijn tegen de grillen van moeder natuur.

Op een woensdagmorgen in februari steekt een stormachtige wind op die samengaat met hevige sneeuwval. In korte tijd ligt het hele noorden van het land lam. De stuifsneeuw die ontstaat zorgt voor enorme sneeuwduinen. Veel automobilisten stranden in deze sneeuwduinen, die soms wel vijf meter hoog worden. Dit zorgt ervoor dat ze hun voertuig moeten verlaten. Wegen raken onbegaanbaar, het treinverkeer ligt stil en sommige dorpen zijn zelfs volledig van de buitenwereld afgesloten.

"Vuilniszakken worden in stukken geknipt en met cellotape om benen en middel geplakt om droog te blijven"

Ook de Kielsterachterweg (tussen Hoogezand en Bareveld) wordt hard getroffen. Als de situatie uit de hand begint te lopen, moeten er snel maatregelen worden getroffen. De Kielsterachterweg stond vol met ingesneeuwde voertuigen en hun bestuurders daarin. Jurrie Klok van het pompstation aan de Kielsterachterweg belt de politie voor hulp, want er staan 15 á 20 mensen in zijn kiosk, die geen kant op kunnen. De politie bereidt zich voor om lopend de Kielsterachterweg op te gaan. Bij de kruising met de Zuidlaarderweg liggen sneeuwduinen van soms wel zes meter hoog! Beschermende kleding was er destijds nog niet, dus de politie moest creatief zijn. Vuilniszakken worden in stukken geknipt en met cellotape om benen en middel geplakt om droog te blijven. Ook willen ze wat sterke drank meenemen, maar dat vindt de korpschef niet zo'n goed idee. Café Rouwaan kan hen daar wel in voorzien. 

Onderweg haalt men de bestuurders uit hun gestrande voertuigen. In die tijd begonnen veel bedrijven net met computers te werken en veel bestuurders hadden de nodige floppy-disks bij zich, nee niet één of twee, maar hele koffers vol moesten mee. Na een tijdje komen ze aan bij het pompstation met een heel groep mensen. Terplekke wordt gebeld naar café de Viersprong in Kielwindeweer, vanwaar een tractor komt. De bestuurder had een lang touw meegenomen. Hieraan lopen de mensen die de politie mee had genomen in een rij achter de tractor aan.

Hulp van het leger

Voor de mensen van gemeentewerken is de metershoge sneeuw onbegonnen werk. Daarom arriveren ’s middags de eerste militairen. De gestrande voertuigen die op de Kielsterachterweg staan zijn inmiddels nauwelijks meer zichtbaar, zoveel sneeuw was er gevallen. Met zware pantservoertuigen en o.a. bulldozers weten de militairen de doorgaande wegen sneeuw- en autovrij te maken en weer begaanbaar voor hulpdiensten. Dit onder protest van de politie, want de auto’s die zich nog op de rijbaan bevinden worden zo de berm in geduwd, met als resultaat veel schade. Het peleton slaapt ’s nachts op het politiebureau. Er wordt zelfs een noodhospitaal ingericht in huize St. Jozef in Hoogezand, maar hier hoeft men gelukkig geen gebruik van te maken.


 De Kielsterachterweg helemaal ingesneeuwd.  Het BP tankstation in de sneeuw, met een aantal auto's daarbij.Afbeelding 1: Kielsterachterweg tussen De Vosholen en de Veendammerweg.
Afbeelding 2: Kielsterachterweg ter hoogte van het voormalige BP-benzinestation van Jurrie Klok.

Radio Noord geeft tips

Groningen is ondertussen gekluisterd aan Radio Noord, die de inwoners op de hoogte houdt van de situatie en ook tips verspreidt. Zo krijgt men de tip van een luisteraar die plankjes met spijkers daarin onder zijn schoenen bindt om zo makkelijk over het ijs en de sneeuw te lopen. In de rest van het land heeft men niet meteen door hoe erg de situatie in het noorden is. Zo wordt Minister President van Agt naar Groningen gestuurd om de situatie te bekijken en mensen moed in te spreken. Zijn voorkomen, toen hij op de Kielsterachterweg uit de helikopter stapt, verraadt dit. In een net pak en op zijn nette lakschoenen zakt hij meteen tot zijn enkels in de sneeuw.

De winter van 1979 (-0,8 graden) was niet de eerste strenge winter. Er lag dat jaar ongeveer 60 dagen sneeuw. Ook de winter van 1963 (-3,1 graden) was streng. Die winter lag er maar liefst tachtig dagen sneeuw in het noorden. Maar het was ook een mooie winter, met maar liefst 256 uur zon.

RTV Noord maakte in 2002 een mooie documentaire over de winter van 1979. Deze kunt u hier bekijken.


 Sneeuwschuivers die de wegen weer begaanbaar moeten maken.  Sneeuwduinen die tegen de huizen aanliggen, bijna tot bovenaan de ramen van de benedenverdieping.Afbeelding 1: Kalkwijk ter hoogte van de hoogspanningsmast.
Afbeelding 2: Pieter Venemakade 113.

 

Publicatiedatum: 24 april 2018
Auteur: Rachel Hiemstra