Fanfarecorps Hoogezand-Sappemeer: van de kroeg naar de fanfare

Verheffing van het volk

Martenshoek 1899. Arbeiders zitten (destijds ook al) graag in de kroeg. ‘Verheffing’ hebben ze nodig! “Kom uit die luie stoel en doe wat met je leven”, zouden we nu zeggen. Daarom komt men met het idee om een ‘Ons Huis’ op te richten, waar bijvoorbeeld cursussen kunnen worden gegeven. De belangstelling is groot en de heer Buurma krijgt de opdracht tot het oprichten van een muziekkorps. Hij gaat er mee aan de gang en met de aankondiging van het nieuwe jaar is het korps op 1 januari 1900 een feit.


  Programma van het Fanfarecorps H.S. uit 1921. Met onder andere Kessels, van Dam en Bellini. Programma van het Fanfarecorps H.S. uit 1921.

Het muziekkorps van Hoogezand-Sappemeer staat overigens niet op zichzelf, want ondertussen wordt in Sappemeer een ander korps opgericht. Op 15 juni 1911 ontstaat daar namelijk de Christelijke Muziekvereniging ‘Juliana'. Ook bij de Cartonfabriek W.A. Scholten in Sappemeer wordt een Fanfarecorps opgericht. Fanfarecorps Cartona bestaat uit werknemers van de fabriek.


 Fanfarekorps Cartona, vermoedelijk in de jaren dertig of veertig van de vorige eeuw. De deelnemers hebben hun instrumenten vast. Fanfarekorps Cartona, vermoedelijk in de jaren dertig of veertig van de vorige eeuw.

In de loop der tijd ontstaan er nog verschillende andere korpsen, zowel in Hoogezand-Sappemeer als in de omliggende dorpen die nu onder Midden-Groningen vallen. Zo had je in Siddeburen bijvoorbeeld het Fanfarecorps ‘Concordia'.

Moeilijke tijden

Wanneer ‘Ons Huis’ een paar jaar later wordt opgeheven besluit het korps door te gaan, maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. De eerste Wereldoorlog, Spaanse griep en de crisisjaren eisen hun tol en het betalen van dirigent (en voorzitter) Smedes was al een hele opgave. Maar het lukt en Smedes neemt uiteindelijk pas in 1936 afscheid van het korps. Bogaerts neemt het stokje van hem over.

Ook de Tweede Wereldoorlog laat haar sporen na, veel muziekstukken zijn verdwenen tijdens de oorlog. Maar dit kan de vreugde tijdens de bevrijding niet drukken. Ondanks weinig repetities speelt men er lustig op los. Zo blaast men alle spanningen van de afgelopen jaren eruit.


 Fanfarecorps H.S. in 1947. Ook hier hebben de deelnemers hun instrumenten vast. Fanfarecorps H.S. in 1947.

Wist u dat het wordt fanfare van het Arabische woord ‘farfar' komt? Het komt van farfār (babbelziek, lichtzinnig) of farfar (heen en weer bewegen). Een fanfare is van origine een muziekensemble bestaande uit koperblazers en slagwerk, aangevuld met saxofoons. Tegenwoordig vind je hierin soms meer variatie. Ook het repertoire van de fanfare wordt steeds vaker uitgebreid met originele muziek. Nederland en België vind je veel fanfares, maar ook in Frankrijk, Spanje, Portugal, Zwitserland en in de Zwitserse Garde in Vaticaanstad vindt je fanfares.

Een eigen uniform

Na de samenvoeging van Hoogezand en Sappemeer in 1949 krijgt het korps voor het eerst een gemeentelijke subsidie van 75 gulden. En meer budget zit eraan te komen. In 1956 wordt met de steun van bedrijven, de burgerij en allerlei acties een bedrag van 8000 gulden binnengehaald. Een gemeentelijke onderscheiding is wel op zijn plaats! Ondertussen is het muziekkorps samengevoegd met het korps ‘Tot Steun in den Strijd' en lijkt een uniform wel gepast. Bij de overhandiging van de uniformen doet de gemeente nog een schepje bovenop de 8000 gulden. Ze stelt een renteloos voorschot beschikbaar van 12.357 gulden voor de aanschaf van nieuwe instrumenten.

Na een mooie tijd van eremedailles, een jubileum en nieuwe uniformen is het tijd voor een nieuwe dirigent: Frits Visser. Met hem als dirigent volgt een enorme uitbreiding. Het korps groeit in enige jaren tot 150 leden.
In deze tijd doen ook de ‘Snikke bloazers’ hun intrede en krijgt men een eigen oefenruimte genaamd ‘Het Speulhuus’.

Maar geld blijft een probleem. Ieder lid heeft een uniform en een instrument nodig. Met subsidies, giften en door het korps georganiseerde acties, kunnen de touwtjes aan elkaar geknoopt worden. Met resultaat, Hoogezand-Sappemeer wordt vicekampioen bij de Nationale Kampioenschappen, sectie Middenklasse.


 Op de eerste foto het fanfarecorps H.S. omstreeks 1975-1985, tijdens een concert of oefening.  Het fanfarecorps H.S. in 1985, lopende door de straten, vermoedelijk tijdens een evenement. Op de eerste foto het fanfarecorps H.S. omstreeks 1975-1985  op de tweede in 1985.

100 jaar

De twintigste eeuw brengt het korps veel optredens, successen en acties. In het jaar 2000 wordt het 100-jarig bestaan van de vereniging gevierd en het korps speelt nog altijd met veel plezier. In augustus 2012 neemt Frits Visser na 40 jaar afscheid, hij wordt opgevolgd door José Toribio, die het orkest leidt tot 2019. In dat jaar heeft Tea Stamhuis het stokje overgenomen. Het Fanfarecorps H.S. is nog altijd een actieve muziekvereniging met een eigen verenigingsgebouw, die bestaat uit een muziekkorps in fanfarebezetting en het blaasorkest ‘New Rythm and Brass'.

Ook het Christelijke Fanfarekorps Juliana is nog steeds actief. In 2011 werd het jubileum officieel gevierd met een jubileumconcert. De zelfstandige vereniging telt nu (2020) een orkest met 49 spelende leden.


 Christelijk Fanfarecorps Juliana in de jaren twintig van de vorige eeuw. Portretfoto met instrumenten.   Christelijk Fanfarecorps Juliana in 1975, tijdens een optreden lopend door de straten. Christelijk Fanfarecorps Juliana in de jaren twintig van de vorige eeuw en in 1975.

 

Publicatiedatum: 4 juni 2020
Auteur: Rachel Hiemstra

Bronnen: