Een einde aan een tijdperk, het laatste winkeltje in Waterhuizen

85 jaar lang kende men Winschoterweg 27 in Waterhuizen als de kruidenierswinkel van de familie Zonderman. Op 10 april 2019 overleed Wiechertje Zonderman, de laatste eigenaresse van het typerende winkeltje in Waterhuizen. We blikken terug.

Het winkeltje wordt gestart door de vader van Wiechertje, Rudolf Zonderman. Hij werkte eerst bij de scheepswerf Van Diepen, als zijn werkzaamheden daar eindigen besluit hij voor zichzelf te beginnen. Hij bouwt een kruidenierswinkel met smederij en woonhuis. Zonderman is van alle markten thuis, van het produceren van rijwielen en kachelpijpen tot aan het onofficiële huiskamercafé voor personeel van de werven en schippers.

Het was een andere tijd, de scheepvaart zorgde voor bedrijvigheid , welke weer zorgde voor de vraag naar cafés, winkeltjes en onderwijs. Met de krimp van nu kun je je er misschien nog maar weinig bij voorstellen, maar Waterhuizen had destijds een school, drie winkels en drie cafés. Toen er een nieuwe weg werd aangelegd tussen Groningen en Hoogezand veranderde er veel, maar de kruidenierswinkel van Zonderman hield stand.
Vader Zonderman overleed jong op 45 jarige leeftijd, de zaak was nu in handen van zijn vrouw Tekla, de moeder van Wiechertje. Mevrouw Zonderman zag in haar winkeltje iedereen uit het dorp en wist precies wat er leefde onder haar dorpsgenoten.

Wiechertje was tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam als dienstmeisje bij een familie in Haren. Dit heer des huizes zat in het verzet en het gezin had twee gevluchte kinderen in huis, een Joods jongetje en een jongetje uit Rotterdam.

Als Wiechertje trouwt met Jan Ties Rodermond trekt het paar bij haar moeder in de zaak in. Jan werkt als stratenmaker, maar zet zich ook geregeld in bij de reparatie van rijwielen in de zaak.

In 2015 geeft Wiechertje Zonderman nog een interview waarbij Willem van der Velde haar portretteert. De winkel was dagelijks geopend, vertelt ze dan, behalve als er inkopen gedaan moeten worden bij de groothandel. Ze klaagt dan wel over het feit dat de verkoop terugloopt, maar in de zomer doet ze het goed bij de toeristen die vaak op de fiets haar winkeltje aandoen.

Op 10 april 2019 is Wiechertje overleden, er komt een einde aan een tijdperk. Ze zal door velen herinnerd worden.


 mevrouw Zonderman in haar winkeltje  Winschoterweg 27 in Waterhuizen.Afbeelding 1: foto van mevrouw Zonderman in haar winkeltje uit 1993
Afbeelding 2: Winschoterweg 27 in Waterhuizen.

 

Publicatiedatum: 4 september 2019
Auteur: Rachel Hiemstra

Bronnen: