Brinta: van gezond granenontbijt tot wereldvermaard damtoernooi

Brinta, een bekend begrip voor velen. De één smulde er als kind al van, de ander moet er niets van hebben. "Niemand de deur uit zonder Brinta", zoals de slogan luidde.

Een oer Hollands product

Ben je niet op het Grunneger Laand opgegroeid, dan weet je misschien niet dat dit bekende granenontbijt in Foxhol ontwikkeld is en dus een oer Hollands en Gronings product is. Brinta is al meer dan 70 jaar een begrip. Vanaf 1944 begint men met de productie en verwerking van Hollandse tarwe tot Brinta en beginnen steeds meer mensen hun dag met een bordje Brinta. De naam Brinta verwijst naar BReakfast INstant Tarwe. De naam is een knipoog naar onze bevrijders in de Tweede Wereldoorlog, de Amerikanen, Canadesen en Engelsen. De Groninger Frederik André Möller ontwikkelt het product dat vanaf die tijd wordt geproduceerd in de fabriek van Willem Albert Scholten in Foxhol. W.A. Scholten (nu AVEBE) krijgt in 1949 het definitieve octrooi voor Brinta.


 Iemand loopt buiten met bordjes brinta  productie van Brinta bij W.A.ScholtenAfbeelding 1: bordjes Brinta (vermoedelijk in Friesland)
Afbeelding 2: productie van Brinta bij W.A. Scholten, later Avebe, aan de W.A. Scholtenweg nr. 18.

Brinta zie je overal

W.A. Scholten is niet vies van een beetje promotie. In 1945 begint men tijdens de bevrijdingsfeesten met de promotie van Brinta door middel van praalwagens met daarop reclame voor Brinta. Bovendien rijden er door het hele land auto’s met een grote Brinta-verpakking op het dak. Je vindt de Brintalogo’s overal, van de Elfstedentocht, de Nijmeegse Vierdaagse, de Huishoudbeurs tot en met het wereldvermaarde Brinta-damtoernooi.

Brinta damtoernooi

Het Brinta damtoernooi wordt in 1962 voor het eerst gehouden in de voormalige Dr. Bosschool in Hoogezand. Brinta aan schaatsen koppelen was nog vrij logisch, met een goed ontbijt kon je zo de hele dag vooruit, maar Brinta en dammen? Voor beide heb je een bord nodig, maar dat is het dan ook, waar ligt de link? Burgemeester Boekhoven wilde Hoogezand-Sappemeer wel eens goed op de kaart zetten en deed dat door een internationaal damtoernooi binnen de gemeentegrenzen te halen. Daarvoor was een lokale sponsor nodig en Scholten nam met liefde deze taak op zich. Uiteindelijk wordt het toernooi negen keer gehouden tussen 1962 en 1977.


 Twee mannen zijn aan het dammen  Opening van de 23ste ronde wereldkampioenschap dammen door burgemeester G. Boekhoven.Afbeelding 1: Opening van het kampioenschap dammen door G. Boekhoven burgemeester van Hoogezand-Sappemeer van de partij van Andreiko en Smith. (1973)
Afbeelding 2: Opening van de 23ste ronde wereldkampioenschap dammen door burgemeester G. Boekhoven.

De dammers lusten ook wel een bordje Brinta. Wanneer ze de Brintafabriek van binnen mogen bekijken wordt er dan ook het nodige genuttigd. “Baba Sy [uit Senegal] nam drie borden en Saint Foret boetseerde van veel Brinta en weinig yoghurt enkele grote ballen, die hij vervolgens in angstwekkend tempo naar binnen werkte.” Met een tas vol blikken en pakken Brinta en een goed gevulde maag vertrokken de dammers weer om zich boven andere borden te buigen.

De Nederlanders Ton Sijbrands en Harm Wiersma doen in 1964 als kind al mee en zijn nog altijd talentvolle dammers. Beiden brengen een verscheidenheid aan boeken over dammen uit.

Geen Brinta uit Foxhol meer

Na de fusie met Honig in 1965, de in 1978 daaropvolgende overname van het merk door CSM en de productie door AVEBE, kwam Brinta uiteindelijk in handen van H.J. Heinz Company. Die besloot in 2006 dat de fabriek in Foxhol zou sluiten en zette de productie voort bij Honig in Nijmegen. Toen ook deze fabriek sloot in 2013, werd de productie voortgezet bij Heinz in Utrecht. In 2016 is deze locatie verkocht aan Coflace Food, een dochterbedrijf van de LIVIA Group, gevestigd in München en Wenen.

Meer lezen over Brinta? Kijk dan op de website van Brinta.

 

Publicatiedatum: 3 mei 2019
Auteur: Rachel Hiemstra

Bronnen:

  • BRINTA Niemand de deur uit zonder … De geschiedenis van het populairste graanontbijt van Nederland, René Beishuizen e.a. (2005)
  • Brinta
  • Wikipedia