Luddeweer

Het land van Ludde

Luddeweer is het kleinste dorp van de voormalige gemeente Slochteren. Het is eigenlijk meer een buurtschap, liggend tussen Lageland en Overschild, en telt ongeveer 70 inwoners. De naam is ontstaan uit de woorden ‘Ludde’ (naam van een manspersoon) en ‘weer’ (onontgonnen land). Vroeger behoorde dit (waarschijnlijk woeste) land dus waarschijnlijk toe aan een zekere Ludde.

Bescherming tegen het water

In de Middeleeuwen werd de Graauwedijk aangelegd door monniken van het klooster Bloemhof uit Wittewierum. Deze werd aangelegd ter bescherming tegen de Fivel en liep van Schaaphok via Luddeweer naar Overschild. De Woltersumer Ae loopt zuidelijk van Luddeweer. Deze stond voor het graven van het Eemskanaal rond 1870 in open verbinding met het Lustigemaar bij Woltersum (Katerhalster Maar). De Smeerige Ae, een zijkantaal van de Woltersumer Ae, stroomde vroeger als Luddeweer en tot ver in de 19e eeuw lag ten noorden van de Smeerige Ae het Westermeer.

Luddeweer nu

De buurtschap had tot in de jaren zestig een tabakszaak, maar heeft tegenwoordig geen winkels meer. Door de vruchtbare grond zijn er wel meerdere boeren aanwezig. De meeste boeren hebben een (melk)veehouderij.

In het gebied rondom Luddeweer is het prachtig om te fietsen, o.a. via een mooi fietspad van Schaaphok naar Luddeweer waar u verder het natuurgebied van Midden-Groningen in kunt fietsen.

 

Publicatiedatum: 1 januari 2018
Auteur: Rachel Hiemstra