Voormalige gemeente Slochteren

De streek die tot en met 2017 de gemeente Slochteren wordt genoemd werd in 1811 ingedeeld in drie gemeenten: Siddeburen, Slochteren en Harkstede. In de vijftien jaar daarna worden de gemeente Harkstede (1821) en Siddeburen (1826) opgeheven en samengevoegd met Slochteren.


 Het Hooge Huis in Slochteren   

Dorpen, buurtschappen en gehuchten

De gemeente Slochteren (Gronings: Slochter) heeft tot en met 2017 de gelijknamige hoofdplaats Slochteren en valt grotendeels binnen de historische landstreek Duurswold. De voormalige gemeente Slochteren bestond uit de volgende dorpen:

Daarnaast bevonden zich er de buurten, buurtschappen en gehuchten Blokum, Denemarken, Gaarland, Heidenschap, Klein Harkstede, Leentjer, Oostwold, De Paauwen, Ruiten, Schaaphok, Veendijk, Wilderhof en De Zanden.

Gebouwd op een zandrug

De gemeente is gebouwd in lintvorm die in grote lijnen een zandrug volgt welke overbleef na de laatste ijstijd. Men vindt hiervan ook nog overblijfselen in de vorm van pingoruïnes en een keileemrug in Schildwolde. Op deze laatste vindt men de Juffertoren die uniek is vanwege haar geheel gemetselde spits. Lees meer over de Juffertoren in het verhaal van De drie juffers

Pingo betekent 'heuvel die groeit'. Het is een naam in de taal van de eskimo's. Het is een heuvel in het landschap waaronder zich een ijslens bevindt. Je vindt pingo's daarom alleen in gebieden met een heel koud klimaat. Tijdens het Weichselien, 115.000 tot 10.000 jaar geleden heerste er in Nederland een toendraklimaat. Destijds kwamen er ook pingo's in Nederland voor. De restanten hiervan noemen we pingoruïnes.

Van borg tot gasbel

Slochteren is wat erfgoed betreft waarschijnlijk het meest bekend door de prachtig bewaarde borg, de Fraeylemaborg, die in de achttiende eeuw haar huidige uiterlijk kreeg. Recenter kwam en blijft de voormalige gemeente Slochteren in het nieuws vanwege de vondst van aardgas in de bodem. Lees meer over de gasbel van Kolham in het verhaal Gas in Groningen.

Het Schildmeer is nu nog het enige grote meer in deze voormalige gemeente. Meerstad, een zelfstandige plaats rond een aan te leggen meer, lag deels op Slochters grondgebied, maar ligt vanaf 2018 in de gemeente Groningen.

 

Publicatiedatum: 1 januari 2018
Auteur: Rachel Hiemstra