Voormalige gemeente Slochteren

De streek die tot en met 2017 de gemeente Slochteren werd genoemd werd in 1811 ingedeeld in drie gemeenten: Siddeburen, Slochteren en Harkstede. In de 15 jaar daarna werden de gemeente Harkstede (1821) en Siddeburen (1826) opgeheven en samengevoegd met Slochteren.


 Het Hooge Huis in Slochteren   

Slochteren (Gronings: Slochter) had tot en met 2017 de gelijknamige hoofdplaats Slochteren. De gemeente viel grotendeels binnen de historische landstreek Duurswold. De gemeente Slochteren bestond uit de dorpen Froombosch, Harkstede, Hellum, Kolham, LagelandLuddeweer, OverschildScharmer, Schildwolde, Siddeburen, Slochteren, Steendam, Tjuchem en Woudbloem. Daarnaast bevonden zich er de buurten, buurtschappen en gehuchten Blokum, Denemarken, Gaarland, Heidenschap, Klein Harkstede, Leentjer, Oostwold, De Paauwen, Ruiten, Schaaphok, Veendijk, Wilderhof en De Zanden.

De gemeente was gebouwd in lintvorm die in grote lijnen een zandrug volgt welke overbleef na de laatste ijstijd. Men vindt hiervan ook nog overblijfselen in de vorm van pingoruïnes en een keileemrug in Schildwolde. Op deze laatste vindt men de Juffertoren die uniek is vanwege haar geheel gemetselde spits. Lees meer over de Juffertoren in het verhaal van De drie juffers

Slochteren is wat erfgoed betreft waarschijnlijk het meest bekend door de prachtig bewaarde borg, de Fraeylemaborg, die in de 18e eeuw haar huidige uiterlijk kreeg. Recenter kwam en blijft de voormalige gemeente Slochteren in het nieuws vanwege de vondst van aardgas in de bodem. Lees meer over de gasbel van Kolham in het verhaal Gas in Groningen.

Het Schildmeer is nu nog het enige grote meer in deze voormalige gemeente. Meerstad, een zelfstandige plaats rond een aan te leggen meer, lag deels op Slochters grondgebied, maar ligt vanaf 2017 in de gemeente Groningen.

 

Publicatiedatum: 1 januari 2018
Auteur: Rachel Hiemstra