Waterhuizen

Waterhuizen (Gronings: Woaterhoezen) noemde men vroeger ‘De drie Waterhuizen’. Op de plek waar nu de scheepswerven ‘Pattje’ en ‘van Diepen’ staan, stonden vroeger drie boerderijtjes, die in het najaar werden omsloten door het water.

Waterhuizen was vroeger een standplaats van de stadsopzichters over het vervoer van de turf uit de venen van Kropswolde en Westerbroek. Rond 1930 waren er nog ongeveerd twintig werven actief, nu is er nog enige scheepsbouw. Met de tijd slonk het inwonertal van Waterhuizen meer en meer, nu zijn er nog een tiental huizen en een paar boerderijtjes.

waterhuizen1930     Pattje
Foto 1: Waterhuizen in 1930
Foto 2: Scheepswerf van Pattje B.V., Waterhuizen nr 7

Waterhuizen is vooral bekend vanwege de eerste dwarshelling die men tegenkomt als men van af Groningen langs het kanaal richting Hoogezand gaat.

Vroeger was er een Spoorwegmuseum in Waterhuizen gevestigd. Het museum was een initiatief van Riekje Buivenga-Arends en was gevestigd in en rond een voormalige blokwachterswoning gelegen aan de spoorlijn Groningen-Nieuweschans. Het bevatte onder andere een origineel stuk spoor met diverse (delen van) treinen. Ook bevatte het een compleet ingericht noordstation. Helaas werd het museum in 2014 gesloten vanwege de ziekte en het overlijden van de eigenaresse.