Basisonderwijs

De geschiedenis maakt hoe we nu zijn, hoe we nu leven en wat we nu om ons heen zien. Wat vandaag gebeurt, is morgen historie. Het Historisch Archief Midden-Groningen wil ook de jonge bewoners van Midden-Groningen prikkelen door de gemeentegeschiedenis tot leven te brengen. Archiefeducatie is in opkomst en het Historisch Archief wil daar graag bij aansluiten. Het archief biedt daarom verschillende educatieve programma’s aan, waarbij de leerlingen op inspirerende en unieke wijze met het archief en de daarin opgeborgen stukken in aanraking komen.

Familiewapens en herauten (groep 3 tot en met 8)

Bij 'Familiewapens en herauten' gaan leerlingen aan de slag om hun eigen familiewapen te ontwerpen. Waarom maakte men vroeger eigenlijk familiewapens? Het draait hier om identiteit en symboliek, wie ben ik en hoe kan ik dat aan anderen laten zien? Vrij te downloaden voor gebruik in de klas.

Download hier het instructieboekje en het werkblad.

 

Door het stof kruipen (groep 5 en 6)

Bij ‘Door het stof kruipen’ gaan leerlingen van groep 5-6 aan de slag met oude en nieuwe plattegronden en afbeeldingen van hun eigen school (of een ander gebouw). Wat is er veranderd en waarom hebben deze veranderingen eigenlijk plaatsgevonden?

Bekijk het programma 'Door het stof kruipen'

 

Op zolder bij oma Aletta (groep 7 en 8)

Met het programma ‘Op zolder bij oma Aletta’ gaan leerlingen van groep 7-8 op zoek naar de geschiedenis van Aletta Jacobs. Met een oude koffer vol materiaal gaan de leerlingen op zoek naar de ‘echte archiefstukken’. Kunnen zij ontdekken wie Aletta eigenlijk was?

Bekijk het programma 'Op zolder bij oma Aletta'

 

Klik op de links om de docentenhandleiding voor de lesprogramma’s te downloaden. Neem voor een reservering contact op met het historisch archief.