Tentoonstelling ‘80 Jaar bevrijd: Midden-Groningen herinnert’ officieel geopend
Onder grote belangstelling is gisteren op 14 april de tentoonstelling ‘80 Jaar Bevrijd: Midden-Groningen Herinnert’ officieel geopend in het Huis van Cultuur en Bestuur.
De opening werd op sfeervolle wijze ingeluid door het kinderkoor van het Kielzog. Zij zetten met de liedjes ‘We'll meet again’ van Vera Lynn en ‘Vrijheid’ van Kinderen voor Kinderen meteen de toon.
Na het muzikale welkom nam Teade Smedes van het archief het woord. Hij vertelde onder andere over enkele bijzondere objecten die in de tentoonstelling te zien zijn. Eén van die objecten is het zakboekje van soldaat Willem van Delden. In het boekje zit een kogelgat: het stille, tastbare bewijs van het moment waarop Van Delden tijdens de meidagen van 1940 dodelijk werd getroffen.
Het Kinderkoor van het Kielzog en archiefmedewerker Teade Smedes vertelt zijn verhaal.
Burgemeester Erica van Lente sprak vervolgens over wat vrijheid voor haar betekent. Maar ze vertelde ook over de dilemma's die een oorlog met zich meebrengen en hoe zij de toekomst ziet: “voor de volgende 80 jaar: vrijheid en democratie”. Aansluitend had de burgemeester de eer de tentoonstelling officieel te openen. Dit deed zij door de eerste vlag, van de ‘vrijheidsslinger’ op te hangen. Hierop staat een afbeelding van wolken en de lucht. Dit is voor haar vrijheid: “kunnen gaan en staan waar je zelf wilt en vrij zijn om je eigen mening te hebben”. De vrijheidsslinger is een bijzonder project dat door de bibliotheek is opgezet.
Burgemeester Erica van Lente hangt samen met Ida Buijs van de Bibliotheek het eerste vlaggetje aan de vrijheidsslinger.
De tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij de betrokkenheid van inwoners van Midden-Groningen en daarbuiten. Eind 2024 riep het archief op om herinneringen uit de oorlogstijd te delen. Die oproep vond snel weerklank, onder meer via RTV Noord. De respons was overweldigend: van Hoogezand tot Ameland meldden mensen zich met dierbare objecten, documenten, foto’s en verhalen. Het archief spreekt zijn grote waardering uit voor iedereen die hieraan heeft bijgedragen.
Na de opening kan iedereen de tentoonstelling bekijken.
Met al deze bijzondere inzendingen is een indrukwekkend en veelzijdig beeld ontstaan van het leven in Midden-Groningen tijdens de oorlogsjaren. Van de mobilisatie in 1939, het dagelijkse leven dat voor sommigen doorging en voor anderen abrupt eindigde, tot de bevrijding in 1945 en het feest dat daarmee gepaard ging.
Dus kom ook kijken naar de tentoonstelling en herbeleef het verleden. Zie hoe de geschiedenis van Midden-Groningen zich verweeft met het grotere verhaal van bevrijding. Het is een verhaal van mensen die, ondanks alles, bleven hopen op vrijheid.
Voor jonge bezoekers is er ook aandacht: met een zoekplaat gaan kinderen langs een aantal bijzondere objecten en leren zij op een laagdrempelige manier meer over deze periode.
Jong en oud komt kijken.
De tentoonstelling is vanaf 15 april tot en met 15 augustus 2025 gratis te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand.
Wie zelf een creatieve bijdrage wil leveren, kan op 16 april om 15:00 uur in de bibliotheek van Hoogezand een eigen vlaggetje maken voor de ‘vrijheidsslinger’ en zo laten zien wat vrijheid voor hem of haar betekent.
De eerste vlaggetjes aan de vrijheidsslinger.
Publicatiedatum: 15 april 2025
Auteur: Rachel Hiemstra