Expositie bij archief: Verrassend aardewerk van Erica

Er is weer een nieuwe expositie te zien bij het Historisch Archief Midden-Groningen. Deze keer is er aardewerk tentoongesteld van de voormalige Aardewerkfabriek Erica uit Hoogezand. Aanleiding is de al eerder gedane schenking van twee herinneringsborden en één -pot van de gemeente Hoogezand-Sappemeer door de heer Carel Rijskamp en Anneke Nijborg.

De tentoonstelling wordt op maandag 19 juni om 14:00 officieel geopend door wethouder Ploeger in het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand.

Een blik terug in de tijd

De fabriek wordt in 1932 opgericht door de gebroeders Jelte en Geert Nijborg samen met Fritz Rehfeld. Ze beginnen aan de Kielsterstraat (later Kerkstraat), waar ze in het pand van de voormalige conservenfabriek Erica trekken. Ze nemen niet alleen het pand over maar ook de naam. In 1935 wordt er een nieuwe fabriek gebouwd en ingericht aan de Eendrachtsweg (nu van der Duijn van Maasdamweg).

Van ruwe roodstenen bloempot tot handgeschilderd aardewerk

Erica begint met ruwe roodstenen bloempotten, maar gaat al gauw ook meer luxe aardewerk produceren. Van geglazuurde bloempotten tot pulletjes. Na een brand in 1941 wordt het bedrijf verwoest, maar Erica gaat door. Inmiddels is de Tweede Wereldoorlog uitgebroken, daardoor mag er geen sieraardewerk meer worden gemaakt. Dus wordt er overgeschakeld op huishoudelijk aardewerk. Als na de oorlog de productie weer wordt vrijgegeven schakelt men weer over, maar Erica blijft toch ook huishoudelijk aardewerk produceren. Vanaf 1949 begint men ook met handgeschilderd aardewerk. Voorbeeld hiervan zijn de herinneringsborden en -pot die de gemeente Hoogezand-Sappemeer destijds ontving. Deze zijn ook in de tentoonstelling te zien.

Na verloop van tijd verandert de markt, eenvoudige witte bloempotten verdringen uitbundig bewerkte en beschilderde producten. Bij Erica is vooral de boomschors bloempot erg populair.
Vanaf de jaren zestig en zeventig wordt de vraag naar plastic bloempotten steeds groter. Bovendien is de productie van aardewerk energie- en arbeidsintensief. In 1971 verhuizen Anneke Nijborg (dochter van Geert Nijborg) en haar man Carel Rijskamp naar de inpandige fabriekswoning. Carel wordt directeur. Ondanks hun inzet sluit de fabriek in 1976.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de heer en mevrouw Rijskamp én Roelf Dijkhuis die het aardewerk beschikbaar hebben gesteld.

De expositie is tot en met eind augustus te bezichtigen.

Klik hier om meer te lezen en zien over de Ceramiek- en Aardewerkfabriek Erica.