Onthulling 15 Stolpersteine in Foxhol

Afgelopen vrijdag werden door mevrouw J. Nool-Nieboer, burgemeester Adriaan Hoogendoorn en leerlingen van de W.A. Scholtenschool de eerste 15 van 165 Stolpersteine onthuld die in Midden-Groningen worden gelegd. De stenen liggen voor het oorlogsmonument op de hoek van de Meeuwenstraat en de Pluvierstraat in Foxhol.

De bijeenkomst werd geopend door Chris Wierenga, waarna Koos van der Span uitleg gaf over de Stichting Herdenkingsstenen.
Frits Grunewald hield vervolgens een toespraak namens Joods Groningen en Daan Hulsebos vertelde meer over de achtergrond van de slachtoffers. De ceremonie werd begeleid met klarinetsolo's.
Hierna werd gezamenlijk naar het monument gelopen en werden de stenen onthuld. Het geheel werd afgerond met een toespraak van burgemeester Hoogendoorn, een gedicht van de leerlingen van de W.A. Scholtenschool en één minuut stilte.

Wilt u meer weten over Stolpersteine? Meer informatie vindt u in dit artikel.


 Onthulling door burgemeester en kinderen  onthulling door burgemeester en mevr. J. Nool-Nieboer De onthulling van de stenen. Op de eerste foto zien we de burgemeester met twee leerlingen. Op de tweede foto zien we de burgemeester met mevr. J. Nool-Nieboer.


 toespraak burgemeester  verhaal van de kinderen
 De toespraak van de burgemeester en de leerlingen van de W.A. Scholtenschool die hun verhaal doen.


 alle stolpersteine
 De vijftien Stolpersteine bij elkaar.

Er is ook gefilmd tijdens de bijeenkomst. De film is te bekijken op Facebook.

 

Publicatiedatum: 16 mei 2022
Auteur: Rachel Hiemstra
Foto's: Rachel Hiemstra