Plekken van herinnering

Alle basisscholen van Midden-Groningen kregen afgelopen week de kaart ‘Plekken van herinnering’, in het kader van 75+1 jaar bevrijding. Op de kaart staan plekken in de hele gemeente die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Zo staat de spoorlijn langs Zuidbroek en Hoogezand waar wekelijks de 'Jodentrein' reed op de kaart, net als diverse monumenten. Ook het gebied wat door de Duitsers tijdens de inundatie onder water werd gezet en plekken waar vliegtuigen zijn neergestort zijn terug te vinden op de kaart.

Groep 8 van OBS De Tandem in Zuidbroek kreeg het eerste exemplaar overhandigd. "Hier zijn we heel blij mee,” vertelt leerkracht Joost Verweij. "Zo kunnen de kinderen zien wat er bij hen in de buurt is gebeurd. Er staan bijvoorbeeld Stolpersteine op, kleine goudkleurige gedenkstenen met daarop namen van Joodse inwoners. Daar liggen er best veel van in Noordbroek en Zuidbroek, en nu weten ze ook wat dat zijn.”

 
 Overhandiging van de kaart 'Plekken van Herinnering' op OBS De Tandem. Foto gemaakt door Wilco v.d. Laan

Alle leerlingen van groep 7 en 8 en de onderbouw van de middelbare school krijgen de kaart van Ontdek Midden-Groningen. Zij hebben ook een online versie gemaakt. "Deze kaart is nog uitgebreider,” vertelt directeur Marleen Godlieb. "Voor lessen of projecten rondom de Tweede Wereldoorlog is deze kaart heel nuttig. Ook kunnen kinderen aan de hand van deze kaart met hun grootouders of dorpsgenoten over de Tweede Wereldoorlog praten.”

De voorkant van de kaart kunt u hier bekijken. En hier de achterkant.

Kijk voor meer informatie over dit project op de website van Ontdek Midden-Groningen.