Herdenkingsstenen Midden-Groningen op de digitale kaart: Een klein steentje symboliseert een groot verhaal

Op 4 mei is de website (storymap) van de Herdenkingsstenen in Midden-Groningen gelanceerd door burgemeester Adriaan Hoogendoorn en voorzitter Koos van der Span, van de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen. Via deze link kunnen bezoekers de zogenaamde struikelstenen ofwel Stolpersteine bekijken via geografische kaarten en de geschiedenis erover lezen. Het kleine steentje symboliseert een groot verhaal. Het geeft het verhaal weer van een slachtoffers van het nationaal socialisme tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

Meer lezen over Stolpersteine kunt u in ons artikel over struikelstenen, waarin ook de inhoud van de storymap terug te lezen is.

Stolpersteine in Zuidbroek

De burgemeester bezocht samen met de voorzitter van de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen de vier herdenkingsstenen in Zuidbroek ter herdenking aan het echtpaar Wolf – Colthof met hun twee zoons, die vanaf 1935 aan de Torenstraat woonden. Alle vier gezinsleden zijn in Auschwitz om het leven gekomen. Klik hier om het filmpje over het bezoek aan de Stolpersteine te bekijken.

In Midden-Groningen zijn op dit moment 45 struikelstenen verdeeld over Zuidbroek, Noordbroek, Muntendam, Scharmer, Woudbloem, Froombosch en Sappemeer.
Na een eerste inventarisatie blijkt dat er nog maar liefst 164 struikelstenen toegevoegd moeten worden. De stichting gaat de komende tijd aan de slag met het historisch onderzoek om de namen en de verblijfplaatsen van de omgebrachte Joodse inwoners en oorlogsslachtoffers in onze gemeente te verifiëren.

 

Publicatiedatum: 4 mei 2021
Auteur: gemeente Midden-Groningen