Wandelen langs het historisch lint van Hoogezand en Martenshoek op 20 oktober

Wat weet u van de omgeving waar u woont? Wilt u echt op onderzoek uit naar de historie van uw huis of omgeving dan komt u vaak uit bij het archief, maar ook op locatie is vaak nog van alles te zien dat verwijst naar de historie van een plek.

Op 20 oktober nemen wij u mee terug in de tijd langs het lint van Hoogezand en Martenshoek. Hoe zag het er hier vroeger uit? Waar haalde je je boodschappen, meerden schepen aan en waar werd gewerkt?

Als u al uw hele leven al in de buurt woont dan herkent u misschien de oude foto’s, bent u nieuw, dan wordt u misschien nog wel verrast!

De route kunt u volgen via de app Spacetime Layers. Deze kunt u downloaden in de appstore op uw telefoon of tablet of via deze link

Tips voor het gebruik van de app: zorg dat u bij de intro op de vierde pagina klikt op ‘locatie toestaan’. Bent u in de buurt dan kunt u zoeken op huidige locatie, anders kiest u bijv. Meint Veningastraat 123 in Hoogezand. De route verschijnt onder de naam ‘Oost West, thuis best?!’. Door erop te klikken opent u de route. Wilt u onderweg geen internet gebruiken, download de route dan thuis alvast.

NB: Ook na 20 oktober blijft de app actief, dus komt het u op die dag niet uit, dan kunt u er altijd op een later moment gebruik van maken.

Lukt het niet met de app, dan kunt u hier ook een pdf downloaden of tijdens openingstijden de papieren versie ophalen bij Hotel Faber in Hoogezand. En wellicht kunt u uw wandeling afsluiten met een lekker kopje koffie op een historische plek in Hoogezand, zoals Hotel Faber.

De route is tot stand gekomen door een samenwerking van de Groninger Archieven en het Historisch Archief Midden-Groningen t.g.v. de Maand van de Groninger Geschiedenis, die als thema Oost/west heeft.


 gezicht op de Brugstraat (nu Meint Veningastraat) omstreeks 1900, op de voorgrond de Sluiskade. Omstreeks 1900: gezicht op de Brugstraat (nu Meint Veningastraat), op de voorgrond de Sluiskade.

Publicatiedatum: 9 oktober 2020
Auteur: Rachel Hiemstra