Publicaties markeren 75 jaar vrijheid

In het kader van 75 jaar vrijheid worden er door historische verenigingen en anderen allerlei publicaties verzorgd. Uiteraard wordt daarbij ook geput uit de collecties van het Historisch Archief Midden-Groningen, die wij graag beschikbaar stellen.

Ooggetuigen 1940-1945. Bezetting en bevrijding in woord en beeld.

De meest recente publicatie is: ‘Ooggetuigen 1940-1945. Bezetting en bevrijding in woord en beeld’. Het boek is samengesteld en uitgegeven door de Historische Vereniging Bie t Schildt en bevat ruim dertig persoonlijke verhalen over de oorlogsjaren in Siddeburen en omgeving. Het is belangrijk dat de verhalen bewaard blijven en verteld blijven worden, daarin kan een boek als dit een belangrijke rol spelen. De verhalen zijn opgeschreven vanuit een persoonlijke invalshoek en nemen u mee naar de oorlogsjaren. Zo leest u bijvoorbeeld over schaarste, schuilkelders, Jodenvervolging en het gevoel van angst dat de oorlog met zich mee brengt. 

Het boek dat al aan de leden van de vereniging is aangeboden voor €16,50, is verkrijgbaar bij Petra’s Warenhuis in Siddeburen en bij het Stenenmuseum van de familie Thijsen, op Padje 1 in Slochteren. Het boek zal officieel worden gepresenteerd wanneer de omstandigheden dat toelaten.

Hoogezand en Sappemeer in oorlogstijd. 75 jaar later.

Medio april heeft Goff Miedema al het magazine ‘Hoogezand en Sappemeer in oorlogstijd. 75 jaar later’ uitgebracht. Hierin vertelt de inwoner van Hoogezand in 32 pagina’s een aantal verhalen van oorlogsslachtoffers en getuigen van de Tweede Wereldoorlog. Deze werden hem verteld en overhandigd toen hij werkte in het zorgcentrum Voor Anker in Hoogezand tussen 1977 en 2006. Alle bewoners van Voor Anker werd een magazine aangeboden en ook alle andere bewoners van woonzorgcentra in Hoogezand en Sappemeer hebben dankzij een financiële bijdrage van de gemeente het magazine ontvangen.

Ook andere historische verenigingen binnen onze gemeente hebben nog publicaties in voorbereiding.

 

Publicatiedatum: 12 mei 2020
Auteur: Rachel Hiemstra