Oud-inwoner Hoogezand Koos Smedes publiceert twee dichtbundels

De oorspronkelijk uit Hoogezand afkomstige Koos Smedes (87 jaar) publiceert deze maand twee dichtbundels. De bundels Verstrengeld in de liefde en Het leven is een groot gedicht worden tegelijkertijd uitgegeven door de Amsterdamse uitgeverij Gopher.

Koos Smedes

De tegenwoordig in Haarlem woonachtige Koos Smedes wordt in 1932 in Hoogezand geboren. Als zoon van de directeur van de bekende kantoorboekenfabriek Atlanta groeide hij op in Hoogezand. Daar doorliep hij de lagere school aan de Hoofdstraat (Komschool) en bezocht de RHBS te Sappemeer. Later werkte hij bij het Algemeen Dagblad als chef van de redactie toerisme. Al op jonge leeftijd, net na de oorlog, schreef hij zijn eerste gedichten. Vorig jaar (2018) schreef hij nog een verhaal over zijn jeugd in Hoogezand-Sappemeer in een boek van de plaatselijke historische vereniging.

Koos de Jongere en Koos de Oudere

In de sinds kort verkrijgbare twee dichtbundels staan een selectie van de vele gedichten die Koos Smedes tot nu toe heeft geschreven. De dichter en voormalig journalist noemt zich in zijn gedichtenbundels Koos de Oudere en Koos de Jongere. De Oudere bezingt de smart en de schoonheid van het leven. De Jongere valt keer op keer voor het fenomeen liefde. Op 24 mei worden de dichtbundels door Koos zelf in Heemstede gepresenteerd en vertelt hij over het ontstaan ervan.

 

Publicatiedatum: 22 mei 2019
Auteur: Teade Smedes