Oude vliegtuigbom nog niet geruimd

Het protest van boer Jacob Smith uit Siddeburen in de media over het maar laten liggen van een oude vliegtuigbom brengt ons weer terug bij de Tweede Wereldoorlog. 

Een jaar geleden wordt de bom naar verluid ontdekt wanneer Smith zijn perceel aan de Eideweg in Siddeburen wil voorzien van nieuwe drainage. Als hij oude kaarten raadpleegt, ziet hij hoe daarop een cirkel is aangebracht met de vermelding ’bom’. Naast deze bom heeft de boer naar eigen zeggen al een fosforbom en een granaat gevonden. 

In het verleden zijn er wel vaker explosieven in de omgeving van Siddeburen gevonden en onschadelijk gemaakt.

Luchtoorlog

Deze bom en eerder gevonden bommen zijn te beschouwen als een nagelaten spoor van de luchtoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is ook Midden-Groningen het terrein van frequent overvliegende vliegtuigen op weg naar Duitsland en weer terug naar Engeland. Onderweg worden de geallieerde bommenwerpers door luchtafweer bestookt en spelen er zich gevechten af met Duitse jagers. Door verschillende oorzaken zijn er hier dan ook bommen terecht gekomen, soms met fatale gevolgen. Lees bijvoorbeeld het verhaal over de Stinkbom van Martenshoek. In de loop der jaren zijn de (meeste) niet ontplofte bommen onschadelijk gemaakt. Het is dan ook bijzonder dat de bom op de akker van boer Smith er nog altijd onaangeroerd ligt.


 Locatie van verre gezien  Hekken om de plek waar de bom ligt  

De vraag wanneer en uit welk vliegtuig en eventueel door welke bemanning de bom ooit is afgeworpen zal wel niet meer beantwoord kunnen worden. Wel is uit verschillende bronnen bekend dat er in de nacht van 11 op 12 augustus 1942 bij de Eideweg een aantal bommen vallen. Kort daarna, eind augustus, wordt de weg door de Duitsers afgesloten en worden niet ontplofte bommen geruimd. Mogelijk is de bom die nu nog in de akker van boer Smith ligt over het hoofd gezien.

Klik hier om het item over de vliegtuigbom in Noord Vandaag te bekijken. 

 

Publicatiedatum: 20 maart 2019
Auteur: Teade Smedes