De maritieme geschiedenis van Martenshoek komt tot leven in een nieuw theaterstuk

Stichting Watervloot is op zoek naar enthousiaste en talentvolle acteurs, zangers, dansers en musici uit de regio om mee te doen aan de theatervoorstelling ‘De Dochter van Martenshoek’.

Het locatietheater zal gaan over het bewogen leven van de koftjalk Tromp welke in 1912 gebouwd is op de scheepswerf Gebroeders Verstockt in Martenshoek. Ondertussen is het schip prachtig gerestaureerd en weer in de vaart genomen. Het publiek wordt mee op reis genomen door Martenshoek in de geschiedenis van het leven van het schip.

Martenshoek heeft een rijke maritieme historie van scheepvaart en scheepsbouw. De koftjalk de Tromp heeft wat hectische tijden meegemaakt. In de eerste vruchtbare jaren vervoerde zij voornamelijk goederen over de Oostzee, onder andere als neutraal schip tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarna is zij zelfs gezonken tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar toch weer boven water gehaald. Ze heeft aan de ketting gelegen in Gibraltar, heeft dienst gedaan in Sicilië en is van de ondergang gered door een aantal historische scheepsfanaten. In het theaterstuk maken we haar hele historie mee.

Voor meer informatie of om uzelf aan te melden verwijs ik u naar de website van de Stichting Watervloot.


 De Tromp tijdens de restauratie op de scheepswerf J. Talsma in Franeker  De gerestaureerde Tromp te waterAfbeelding 1: De Tromp tijdens de restauratie op de scheepswerf J. Talsma in Franeker
Afbeelding 2: De gerestaureerde Tromp te water

 

Publicatiedatum: 28 november 2018
Auteur: Rachel Hiemstra