Afbraak laatste deel van Gorecht-West

Het paradepaardje van Hoogezand-Sappemeer

In de jaren zestig groeide de bevolking van Hoogezand-Sappemeer sterk en was er behoefte aan grootscheepse woningbouw. In het kader daarvan werd aan het eind van de jaren zestig begonnen met het uitbreidingsplan Gorecht-West. Vijftig jaar later is er nu begonnen met de afbraak van het derde en laatste deel van de woningen in Gorecht West. De in rode baksteen gebouwde eengezinswoningen waren ooit het paradepaardje van de toenmalige gemeente Hoogezand-Sappemeer.

 
 Aanleg plan Gorecht-West in 1965-1966.  Nolenstraat in 2007.

Nieuwbouw in de 21e eeuw

In het najaar van 2017 werd het stedenbouwkundig plan voor de derde fase van de wijkvernieuwing in Gorecht-West vastgesteld. De drie architecten die hiermee aan de gang gingen presenteerden op 8 maart 2018 hun bouwplan aan de selectiecommissie. Besloten werd verder te gaan met het plan van Van Manen en Zwart uit Drachten. Uitgangspunt van het ontwerp zijn de loodsen in de scheepsbouw. 


 Overzicht van het nieuwbouwplan voor woonveld Nolens. (Bron: HS-Krant)
Overzicht van het nieuwbouwplan voor woonveld Nolens. (Bron: HS-Krant)

Het ontwerp heeft een sterke relatie met de scheepsbouw. In de witte, verticale lijnen in de woningen zie je de stale spanten die kenmerkend zijn voor loodsen in de scheepsbouw terug. De blauwe vlakken bij de hoge woningen op de vier hoeken beelden de grote deuren van de loodsen uit. Daarnaast zie je de lichtstraten die het daglicht binnen lieten vallen terug in de witte strook op de bovenverdieping. Bovendien wil men het woonveld Nolens - het gebied begrensd door de Savornin Lohmanlaan, Abraham Kuypersingel, Van Tienhovenpad en de vroegere Ter Laanstraat - van veel meer groen voorzien dan bij het woonveld Ter Laan uit de eerste twee fases van wijkvernieuwing. Daarnaast wordt er een extra waterpartij gecreëerd en een wadi (een laagte waarin het regenwater wordt verzameld en in de bodem kan infiltreren). Op het veld zullen 66 aardbevingsbestendige  en 'nul-op-de-meter' (een gebouw waar de in- en uitgaande energiestroom voor energie op jaarbasis per saldo nul is) sociale huurwoningen verrijzen. Men verwacht de nieuwe woningen eind 2019 op te leveren.